fbpx
Сьогодні
Фото 20:00 15 Гру 2022

10 найактивніших організацій були відзначені нагородою [Відкриті двері] 2022 від "Доступно.UA"

9 грудня відбулась Церемонія вручення нагороди [Відкриті двері] 2022 від громадської організації "Доступно.UA".

Записи дискусійних панелей ви можете переглянути на ютуб-каналі Доступно.UA.

Це такий народний "Оскар" для доступних закладів та ініціатив. Цю нагороду вручають локаціям, які просувають тренд доступності через свій бізнес і роблять свій простір максимально комфортним для всіх відвідувачів. Проте цьогорічні [Відкриті двері] представили в інакшому форматі. Нагороду отримали громадські організації, благодійні фонди, волонтерські ініціативи — ті, хто активно допомагає українцям з інвалідністю та маломобільним групам населення під час повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Такі організації допомагають евакуюватись з гарячих точок України в інші регіони чи за кордон; надають гуманітарну допомогу; фінансову та психологічну підтримки; забезпечують ліками та продуктами харчування. Будь-хто міг номінувати організації на нагороду, щоб так подякувати за їхню діяльність та допомогу.

Церемонія вручення нагороди відбулась у рамках Форуму Інклюзивності, під час якого також говорили про облаштування доступного житла для внутрішньо переміщених осіб, реабілітацію військових та цивільних людей і післявоєнну відбудову.

Ведучими Церемонії були Дмитро Щебетюк, засновник Доступно.UA і Юлія Запрудська, HR-лідерка компанії Mazars в Україні. Перекладач жестової мови — Ігор Шавро.

вручення нагороди [Відкриті двері]

На цьогорічних нагородах вирізьблено головний меседж Відкритих дверей 2022 — Небайдужі Сили України. Ми вирішили саме так охарактеризувати наших номінантів, які у період повномасштабного вторгнення сфокусувались на допомозі людям з інвалідністю та маломобільним групам населення.

Серед запрошених гостей була Вероніка Селега, кураторка культурних проектів громадської організації "Безбар'єрність", та Анна Манухіна, менеджерка соціальних проектів MacPawCares в IT компанії MacPaw.

Десятку фіналістів обирало експертне журі шляхом таємного голосування. У це журі входили консультанти з доступності з команди Доступно.UA та партнери нагороди Відкриті двері.

вручення нагороди [Відкриті двері]

Перша організація — це Восток SOS.
Більшість команди починали з волонтерської діяльності у цьому фонді. Хтось допомагав у кол-центрі, хтось евакуював людей, а інші доставляли гуманітарну допомогу в гарячі точки.

Наступна організація, яка увійшла в цьогорічну десятку — це Good Bread from Good People.
Саме тут надають роботу людям з ментальною інвалідністю.

Благодійний фонд Rescue Now UA також серед наших фіналістів.
Вони проводять евакуацію для людей і навіть тварин, допомагають з прихистком, гарячими обідами та доставляють продукти харчування і ліки.

Fight For Right / Боротьба за права
З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, команда Fight For Right займається евакуацією українців і українок з інвалідністю та надає адресну допомогу.

Що вирізняє їх з-поміж інших — то це швидке реагування на запити. Вони надають юридичну та психологічну допомогу, забезпечують медикаментами та гуманітарними наборами.

Громадська організація "Особлива Майстерня — Мистецтво для аутизму" також у десятці.
Команда створила гарячу лінію підтримки для родин, що виховують дітей з інвалідністю, консультують тих, хто виїхав чи планує виїжджати, допомагають знайти місце проживання та роботу, регулярно проводять онлайн-зустрічі групи підтримки для батьків.

Шоста організація, яка отримала нагороду — це проєкт "Сурдо Школа".
Ця ініціатива найбільше з усіх deaf-організацій допомогла людям з порушенням слуху в Україні наданням допомоги за час війни: їжею і ліками, слуховими апаратами і усіма комплектуючими для них.

Криворіжцям дуже пощастило, що саме в їхньому місті існує Об'єднання Відповідальних Громадян — бо саме таку має назву група однодумців, серед яких бізнесмени, журналісти, митці, громадські діячі, науковці і просто небайдужі мешканці Кривого Рогу.

З моменту повномасштабного вторгнення команда проводила евакуацію осіб з інвалідністю за кордон. Це була чітка логістика, окремі вагони, супровід волонтерів і медиків, підбір житла.

Громадська організація "Тарілка" — вони допомагають соціально незахищеним верствам населення: тим, кому й у мирний час було непросто. Команда збирає, формує та надсилає гуманітарні набори з продуктами та засобами особистої гігієни.

Зараз у партнерстві з Новою поштою "Тарілка" робить доставку для внутрішньо переміщених осіб по всій Україні, зокрема сім'ям, у яких є люди з інвалідністю.

Організація "Родина Кольпінга" — ця команда небайдужих людей майже 6 років надає послуги для дітей та молоді з інвалідністю.

З першого дня повномасштабного вторгнення на базі "Родина Кольпінга" було створено прихисток, який було надано для майже півтисячі людей.

Десята організація, яку нагородии, це "Волонтерський центр "Паляниця"".
Команда центру передала майже 4 тисячі кілограм гуманітарної допомоги сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю.

Спецвідзнаку від Mazars Ukraine отримала Група Активної Реабілітації.
Ця команда допомагає людям з травмою спинного мозку під час війни. Вони забезпечують засобами особистої гігієни та асистивними технологіями, допомагають з евакуацією у більш безпечні регіони України, або за кордон.

Доступно.UA також відзначило волонтерів та інші організації, які не ввійшли в десятку, але також роблять дуже багато для підтримки і допомоги людям з інвалідністю та маломобільним групам населення.

Це — Громадська організація "Сонячні діти Херсонщини"; громадська організація "Небайдужі серця світу"; Сергій Іванов, волонтер Rescue Now UA; Майстерня Мрії; Марія Чеча, волонтерка; Бродівське районне добровільне товариство захисту дітей з інвалідністю "Надія"; Добро ТАК; благодійна організація "Світла Надія"; Вектор прав людини; благодійний фонд "Зимородок"; Маловисківське громадське об'єднання "РозрАда".

вручення нагороди [Відкриті двері]

Партнери: ЗМІН Фундація, Mazars Ukraine, MacPaw Space.
Подарунки для фіналістів надали Майстерня Мрії та Музей в темряві "Третя після опівночі".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: