fbpx
Сьогодні
08:26 13 Гру 2022

Для розблокування 18 млрд євро для України ЄС ухвалив надати гроші Угорщині

English version here

Для зняття вето від Будапешту щодо деяких важливих питань, у тому числі і 18 млрд макрофінансової допомоги для України, Брюсселя пішов на поступки та розморозить частину призначених коштів для Угорщини.

Про це пише Reuters.

Посли Європейського Союзу одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги.

У виданні повідомили, що "складна угода, яка була укладена після місяців суперечок між установами ЄС, урядами та Угорщиною, означає, що наступного року Україна отримає 18 мільярдів євро з бюджету ЄС у вигляді стабільного та передбачуваного фінансування".

Досягнення згоди щодо цього пакета у такому форматі до останнього було під питанням, зокрема через позицію Угорщини.

Будапешт також погодився скасувати своє вето на погоджений Організацією економічного співробітництва та розвитку глобальний мінімальний корпоративний податок у розмірі 15%.

Формально Віктор Орбан заявляв, що Будапешт проти спільного надання коштів від блоку. Відтак Брюссель почав готувати "план Б", щоб Україна могла все одно отримати ці кошти без згоди Угорщини. Він включав у себе надання коштів через індивідуальні гарантії 26 країн-членів, замість загальноєвропейської.

Цього хотіли уникнути, щоб не демонструвати розбіжностей у ЄС щодо підтримки України.

В обмін на це ЄС також схвалить план Угорщини про те, як витратити 5,8 мільярда євро коштів блоку на відновлення. Зазначимо, гроші не надходитимуть, доки Будапешт не виконає численні додаткові умови.

"Але схвалення, яке має бути отримано до кінця 2022 року, означає, що гроші не будуть безповоротно втрачені, як це було б інакше", підкреслюють у виданні.

Уряди ЄС також погодилися скоротити з 7,5 до 6,3 мільярів євро коштів ЄС для Угорщини, які Єврокомісія хотіла заморозити через проблеми Будапешта з верховенством права.

Нагадаємо, раніше в Європейській комісії знову підтвердили, що нещодавні зміни, спрямовані на покращення антикорупційних гарантій в Угорщині, не усунули побоювання щодо стану демократії в країні, і не будуть підставою для передачі їй 13,3 млрд євро.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти впровадження девʼятого пакету санкцій проти Росії.

Політика Угорщини породжує заклики всередині Європейського Союзу щодо відходу від принципу одностайності схвалення рішень.

Зазначимо, що домовленість виглядає як перемога для угорського прем'єра Віктора Орбана, який місяцями сподівався завдяки можливості ветувати рішення на рівні ЄС – які приймаються одностайно – добитися коштів.

Також на користь такого компромісу могло зіграти прагнення країн ЄС на тлі війни рф проти України зберегти видимість того, що країни "говорять одним голосом".

Утім, ще залишається питання, чи зможе Угорщина виконати 27 умов для фактичного отримання грошей та чи визнають зроблене достатнім.

Нагадаємо, 1що 10 грудня Рада ЄС схвалила виділення 18 млрд макрофінансової допомоги для України для її підтримки в умовах війни протягом 2023 року. Пропозицію Єврокомісії погодили через письмову процедуру і у вівторок подадуть до Європарламенту на розгляд і затвердження.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: