fbpx
Сьогодні
Фото 13:00 06 Гру 2022

Ліжка для захисників виготовляють майстри з Чернівців

Розкладні ліжка для військових виготовляють майстри з Буковини та вже передали захисникам близько 250 штук.

Про це пише Шпальта.

Розповідається, що на початку повномасштабної війни працівники чернівецької виробничо-творчої майстерні "Три дубки" шукали свій спосіб допомагати ЗСУ.

Чернівецькі майстри виготовляють ліжка для захисників

Після декількох поїздок на схід вирішили виготовляти ліжка. За зразок взяли НАТОвську розкладайку, однак використали міцнішу тканину та врахували побажання воїнів.

Нині наші воїни використовують такі ліжка на всіх напрямках, зокрема у бліндажах.

Так виник волонтерський проєкт "Опора", куди ввійшли не лише працівники майстерні, а й переселенці. Крім виготовлення ліжок, волонтери збирають кошти на реанімобілі, дрони та інші речі.

Співзасновник майстерні та ініціатор проєкту Михайло Назаревич каже, що на фронті побачили, у яких екстремальних умовах живуть військові.

Спочатку планували роздати 50 ліжок, однак вони стали такими популярними серед військових, що до виробництва залучили більше людей.

Були випадки, коли ми залишалися на сході, зокрема в Краматорську. Там часто доводилося ночувати. Ми бачили, у яких екстремальних умовах живуть військові. Ночували в кращому випадку на палетах чи карематах, а в гіршому – накидували якийсь картон. Тому в нас виникла ідея зробити розкладайки, — каже Михайло Назаревич.

За зразок взяли НАТОвське ліжко, однак потрібно було адаптуватися під умови виробництва, адже чимало заводів не працюють. Тому замість алюмінієвих конструкцій почали робити ліжка з дерева з металевими елементами.

Чернівецькі майстри виготовляють ліжка для захисників

Ініціатор проєкту розповідає: "Ми хотіли робити кращі ліжка, ніж НАТОвські. Наприклад, використали подвійну тканину. Вона стала витривалішою, бо ми робимо рукав і прострочуємо його. Тобто, якщо протруться якісь шви самої нитки – це все одно триматиме конструкцію і не розповзатиметься. Єдиний недолік – наші ліжка важчі".

Сьогодні є дві базові комплектації ліжок для військових. Вони не дуже відрізняються:

перша зафіксована ремінцем для зручного транспортування,
другу – фіксують шнуром і додатково пакують у водонепроникний чохол.

Михайло Назаревич зауважує: "Над цим проєктом ми працювали два з половиною місяці, включно з тестуваннями та корегуваннями. Потім ще місяць ми з виробниками, які шиють тканини, підбирали матеріали. І нарешті дійшли до того моменту, коли все чітко виходить".

Усі матеріали для виробництва – дерево, метал та тканину – волонтери закуповують у межах Чернівецької області.

На постійній основі над проєктом працюють троє людей, решта – частково зайняті. Один із працівників – Віталій Кашенко – родом із Сумської области. Він приїхав із Києва на початку повномасштабної війни.

"Я збираю ліжка. Хлопці мене забезпечують матеріалом, а я складаю вже кінцевий продукт. За три тижні зібрав близько двохсот ліжок", – розповідає Віталій.

На початку чернівецькому проєкту допоміг товариш із Норвегії, який вирішив оплатити першу партію ліжок.

Він був нами захоплений, каже: "У вас там удома діти, а ви ризикуєте життям під обстрілами, допомагаєте".

А я відповідаю: "У нас так зараз усі — від початку війни кожен намагається щось зробити", — каже ініціатор проєкту Михайло Назаревич.

Волонтер каже, що неабияк мотивує подяка від бійців, які надсилають фото з ліжками на передовій.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: