fbpx
Сьогодні
13:28 01 Гру 2022

На Закарпатті СБУ перевірила монастир, де черниці закликали до "пробуждения матушки-Руси"

Фото: СБУ

У Закарпатській області співробітники Служби безпеки проводили обшуки на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП), на цей момент перевірку завершили.

Про це повідомив пресцентр СБУ.

У пресслужбі зазначили, що під час обшуків понад 20 людей пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування. Для цього використовували поліграф.

Співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури — авторства російських діячів і видана російськими друкарнями.

церква, пропаганда росії

Фото: СБУ

Силовики повідомили, що також серед виявленого знайшли книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність і наголошують, що росію, Україну та Білорусь "нельзя разделить".

Попри заборону керівника єпархії, в монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха рпц Кирила Гундяєва. Саме він "благословив" російських військових убивати українців.

У монастирі навіть розробили так звану "пам'ятку", де аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. У випадку непокори — залякували "бути відстороненим від усякого священства".

Закарпаття монастир рпц

Фото: СБУ

Також під час заходів СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли "русскую землю" і закликали до "пробудження матушки-Руси".

Усі матеріали будуть передані на експертні дослідження. В СБУ наголосили, що обшуки відбувалися у межах чинного законодавства.

Довідка

Як раніше писала Рубрика, співробітники Служби безпеки України зранку 22 листопада прибули з обшуками на територію Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у Києві.

Повідомляють, що обшуки відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією у межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

Зазначимо, що силовиками було ретельно перевірено понад 350 церковних споруд і 850 осіб.у взаємодії зі співробітниками Нацполіції та Нацгвардії.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії.

Пізніше він подарував командувачу росгвардії віктору золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні. У квітні кирило виступив у храмі збройних сил рф із промовою, у якій розхвалював російських солдатів та ставив під сумнів незалежність України.

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України.

Він висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом "негайно припинити братовбивчу війну". Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

Менше з тим, вже у травні риторика УПЦ МП змінилася: там звинуватили в повномасштабній війні росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: