fbpx
Сьогодні
23:34 30 Лис 2022

Greenpeace назвали чотири проблеми, через які можуть зникнути карпатські ліси: що можна зробити?

У Карпатах збереглися великі площі пралісів та старовікових лісів, неоціненних для біорізноманіття та боротьби зі зміною клімату, але вони зараз — під загрозою зникнення

Про фактори, через які знищуються цінні карпатські ліси, та їхні наслідки, йдеться у нових дослідженнях Greenpeace. А саме: 

  • Масштаби рубок. Супутникові дані свідчать, що за останні 20 років вирубано понад 7 тисяч квадратних кілометрів лісів Карпат — це більше ніж площа Парижа, Берліна, Рима, Будапешта, Варшави та Брюсселя разом узяті. Це чотири гектари щогодини, приблизно 20 дерев кожну хвилину. 
  • Недосконала система охорони лісів. У середньому, лише 3% території Карпат перебувають під реальною охороною та захищені від рубок чи іншого втручання. В Україні цей показник дещо вище — близько 4-5%, хоча точних даних не мають навіть чиновники. Номінально заповідних територій більше, але в нацпарках чи заказниках усе одно дозволені ті чи інші рубки. 
  • Лісові дороги. Кожна нова лісова дорога означає вирубку лісів, до яких раніше лісоруби дістатися не могли. У Карпатах, зокрема в Україні, повно випадків, коли нові лісові дороги спеціально проводять до важкодоступних старовікових лісів – щоб потім їх зрубати. Ці дороги використовуються і браконьєрами, для яких охорона рідкісних ведмедів чи рисей – пустий звук. 
  • Місцеві громади. На рубках лісів Карпат передусім наживаються бізнес-гіганти на кшталт IKEA. Місцевим громадам від того перепадає небагато. Проте їм лишаються наслідки безвідповідальних рубок, наприклад, ерозія чи повені. І це теж провал національних та міжнародної політики зі збереження Карпат.

Яке рішення?

Природоохоронці закликають збільшити кількість територій з режимом суворої охорони, а якщо ви хочете допомогти особисто — підпишіть петицію на захист лісів Карпат

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: