fbpx
Сьогодні
21:00 20 Лис 2022

Українській бізнес демонструє стійкість та адаптивність, - дослідження

Українській бізнес демонструє стійкість та адаптивність: 87% компаній працюють як і раніше або частково – дослідження Gradus Research для КМЕФ 2022

Спеціально для Київського Міжнародного Економічного Форуму (КМЕФ) дослідницька компанія Gradus Research на початку листопада 2022 провела опитування малого, середнього та великого українського бізнесу, в якому взяли участь 203 компанії. Дивлячись на ці дані, можемо говорити про певні тренди, що існують наразі в українському бізнес-середовищі: як почувають себе компанії загалом, які уроки вони виносять з війни.

Бізнес працює у довоєнному режимі

45% компаній працюють як і раніше, ще 42% — працюють частково. В першу чергу мова про такі індустріі, як інформаційно-консультаційні послуги, оптова та роздрібна торгівля, але також і виробництво товарів і будівництво.

Бізнес

Компанії зазнають зниження доходів

Більше третини бізнесів (35%) констатують зниження доходу більше, ніж на половину. Ще 23% опитаних компаній говорять про скорочення доходів на чверть або більше. І лише 5% респондентів заявляють про збільшення доходу за час війни.

Бізнес

Чверті українського бізнесу вдалося зберегти або навіть збільшити команду

23% компаній залишаються із довоєнною кількістю персоналу або примножили його. Проте майже така ж частка – 26% компаній мали скоротити свої команди до третини. При цьому переважно працівники мають меншу зайнятість і меншу оплату (33%) – оскільки це є одним з механізмів як зберегти всіх людей у компанії.

Бізнес

Серед ключових пріоритетів бізнесу — зберегти команду і ринки збуту

Компанії в більшій мірі фокусуються на тому, щоб зберегти людей, адже знають, що потім шукати нових — довго і дорого. На другому місці за пріоритетністю — збереження ринків та клієнтів.

Третина бізнесів трансформувалися, чверть — релокувалися або планують

39% компаній або зазнали галузевої трансформації, або потребують її і наразі знаходяться в пошуку нових форм ведення бізнесу. А половина (49%) залишаються працювати у довоєнному форматі.

61% опитаних компаній вважають, що не потребують релокації. При цьому 19% бізнесів або вже змінили місце свої діяльності, або готуються це зробити.

Більшість (52%) з тих, що зазнали релокації, перемістилися або плануються переміститися в межах України. І лише 20% переїжджають за кордон.

Переважно релокуються до країн Євросоюзу (83%). Польща — країна №1 за вибором для переміщення бізнесу. Другим за привабливістю ринком є Німеччина. Основними драйверами вибору є наявність ділових зв'язків та місця проживання у країні, куди переїжджають.

Бізнес

Український бізнес переконаний у своїй конкурентності на ринках ЄС

90% підприємців вважають, що український бізнес спроможний бути конкурентним та успішним на європейських ринках. 

Бізнес

Половина українських підприємців вважає, що війна триватиме до кінця 2023 року

На думку 50% опитаних членів української бізнес-спільноти, активні бойові дії в Україні продовжуватимуться до кінця 2023 року.

Бізнес

"Ми бачимо з даних дослідження, що основними запоруками для відновлення України бізнес вбачає боротьбу з корупцією, реформування судової системи та створення привабливих умов для інвесторів. Такі запити не нові, вони були актуальні ще до війни, і залишаються в топі й зараз. При цьому українськи підприємці переважно налаштовані оптимістично, і вважають, що війна стане запорукою швидкого зростання, такою собі."

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: