fbpx
Сьогодні
13:44 10 Лис 2022

У Довженко-Центрі проводять обшуки: поліція та СБУ прийшли за документами забудовника

У Довженко-Центрі, де розташований найбільший український кіноархів, правоохоронні органи заявили про проведення слідчіх дій і обшуків

Про це повідомили на Facebook-сторінці Центру.

Співробітники центру повідомили, що до будівлі прийшли представники прокуратури, поліції та Служби безпеки України і проводять обшуки.

"Шукають документи, пов'язані з забудовником", зазначили у Довженко-Центрі.

В коментарі "УП. Життя" відсторонена директорка Довженко-Центру Олена Гончарук заявила, що відбувається силове захоплення підприємства.

"Зараз в будівлі близько 20 людей з поліції та СБУ.

Формальний привід для обшуків – встановлення зв'язків колишнього директора Довженко-Центру Івана Козленка із забудовником.

Також поліція цікавилась, де нова виконувачка обов'язків директора. Журналістів не пускають", – зазначила Олена Гончарук.

Передісторія

Міністерство культури передало Центр до Державного агентства з питань кіно. Невдовзі, 16 серпня, Держкіно оголосило про реорганізацію Центру-Довженка.

Колектив Довженко-Центру назвав реорганізацію загрозою для збереження кіноархіву та існування інституції.

Культурна спільнота зібрала понад 25 тисяч підписів під петицією до уряду про скасування реорганізації. Не підтримали реорганізацію і у Верховній Раді.

Проте уряд проігнорував і петицію, і рекомендації і заявив, що реорганізацію Довженко-Центру не зупинить. Колектив Центру подав позов до суду проти Держкіно.

За кілька днів після цього Держкіно звільнило Олену Гончарук з посади директорки. Натомість призначило нову виконувачку обов'язків директорки – Юлію Каждан та новий конкурс на посаду директора.

Як з'ясувалось, нова в.о. директорки не має досвіду управління інституціями культури. Колектив Довженко-Центру не пропустив Каждан на робоче місце. Олену Гончарук обрали директоркою Довженко-Центру на конкурсі у квітні 2021 року.

Проте міністр так і не призначив Гончарук директоркою, до передачі Центру Держкіно Гончарук залишалась у статусі виконувачки обов'язків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: