fbpx
Сьогодні
Новини компаній 16:50 03 Жов 2022

АТ "Київоблгаз": внесення змін до Порядку проведення розрахунків за послуги розподілу – не вплинуть на надання послуг споживачам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) оприлюднила на сайті постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення розрахунків за послуги розподілу природного газу». Внесення змін до порядку розрахунків, не несе жодних змін у наданні послуг з розподілу газу для споживачів природного газу – пояснили у АТ «Київоблгаз».

Так, у проєкті зазначено: «внести зміни до Порядку проведення розрахунків за послуги розподілу природного газу в частині доповнення суб'єктів ринку природного газу на поточні рахунки яких перераховуються кошти з поточних рахунків із спеціальним режимом використання операторів газорозподільних систем, що надходять як плата за послуги розподілу природного газу, згідно з нормативами розподілу коштів, затвердженими НКРЕКП, а саме: суб'єктом ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні обов'язки з реалізації природного газу операторам газорозподільних систем та постачальником «останньої надії» (щодо періодів постачання з листопада 2021 року по лютий 2022 року)».

«Ці зміни у порядок розрахунків не змінюють існуючі правовідносини між споживачами та газорозподільними компаніями. До переліку отримувачів коштів буде додано постачальника «останньої надії» та постачальника газу, на якого покладено спеціальні обов'язки. Саме Оператори ГРМ продовжують здійснювати доставку газу споживачам, утримуючи в належному стані газорозподільні системи, а споживачі оплачують операторам доставку газу, замовленого у власного постачальника» – зазначив т.в.о. Голови правління АТ «Київоблгаз» Руслан Писанко. 

АТ «Київоблгаз» є єдиною компанією, яка забезпечує  стабільність газопостачання для 915 тис. споживачів Київської області. Майже 4000 працівників компанії – забезпечують роботу служб АДС, служб ГРП/ШГРП, ЕХЗ, КПО – гарантуючи споживачам доступ до газу 24/7. Також, АТ «Київоблгаз» відповідає за баланс газу в області, має розгалужену систему приладів обліку та обробки показань лічильників. Відтак, тільки газорозподільна компанія може приймати показання приладів обліку у споживачів й передавати усі дані про обсяги споживання на інформаційну платформу Оператора ГТС.

Наразі газовики завершують підготовку газорозподільної системи регіону до зими: модернізують систему у межах затвердженої НКРЕКП інвестпрограми, проводять повірку та заміну лічильників для точності обліку споживання газу, припиняють витоки газу та відпрацьовують аварійні виклики. Цей комплекс робіт здійснюється за рахунок тарифу на розподіл газу.

Довідково: 19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479 (т. зв. Закон про мораторій). Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу». У ній описано порядок розщеплення грошей із спеціального рахунку газорозподільної компанії. Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов'язками та Постачальник «останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи. З листопада 2021 року ОГТСУ перестав надавати послуги з балансування Операторам ГРМ. На зміну йому прийшла ГПК «Нафтогаз України», на яку уряд поклав виконання спеціальних зобов'язань. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: