fbpx
Сьогодні
18:56 30 Вер 2022

У модульному містечку на Львівщині відбувається "second disaster": що це означає

Волонтери організації ZeroWaste Lviv дослідили морфологічний склад сміття в контейнерах та з'ясували, що левову долю становить одяг, змарновані продукти довготривалого використання та пластикові контейнери

Висновки зробили у організації ZeroWaste Lviv, дослідивши морфологічний склад відходів у модульному містечку у Львові, де зараз тимчасово проживають внутрішньо переміщені особи. 

Екологи провели експеримент: вони зачекали, поки сміттєві баки на території містечка заповняться, а потім розділили ці відходи на фракції, виміряли вагу, об'єм та їхнє співвідношення. 

Однією з найбільш об'ємних фракцій виявились одноразові контейнери, а також, несподівано, — одяг. 

Як надавати гуманітарну допомогу так, щоб речі були корисними для переселенців і не перетворювались на сміття, читайте в нашому лонгріді.

Серед органічних відходів майже половину (47%) становили навіть не розпаковані продукти довготривалого зберігання — олія, сіль, цукор, консерви, кетчуп, майонез, масло.

Можна здогадатися, що такі продукти потрапили в містечко в якості гуманітарної допомоги, так само, як і одежа, яка відправилася на смітник. Спеціалісти з ZeroWaste наголошують: це стандартна ситуація, коли мова заходить про катастрофи та направлену постраждалим гумдопомогу. Це те, що благодійні організації називають "second disaster"

Подібні ситуації виникають, коли донори мають хибні уявлення про потреби або надсилають допомогу без попереднього узгодження, і в результаті волонтери мають вирішувати нові проблеми: як оптимізувати, де зберігати та як утилізувати неактуальні речі. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: