fbpx
Сьогодні
17:06 15 Сер 2022

Україні необхідний моніторинг усіх незаконних рубок для ефективного збереження лісів

Результати моніторингу обʼємів незаконних рубок в Україні виявили зменшення рівня фіксування збитків і засвідчили відсутність загальної форми звітності про виявлені незаконні рубки. Це не дозволяє підсумовувати належним чином їх об'єми, моніторити хід розслідувань виявлених незаконних рубок та рівень притягнення до відповідальності винних осіб. Наприклад, за 2021 інформацію про об'єми нелегальних рубок на своїй території надало тільки Держлісагентство.

Хоча за законом усі лісогосподарські підприємства мають дотримуватися Лісового кодексу України, фіксуючи при цьому інформацію про незаконні рубки, часто дрібні лісокористувачі не знають, що вони зобов'язані  реєструвати незаконні рубки, а також надавати інформацію згідно з вимогами законодавства про доступ до публічної інформації.  Така вимога для лісокористувачів щодо надання щорічної звітності про об'єми незаконних рубок відсутня також із сторони Держстату.  

ГО "Лісові ініціативи і суспільство" надала пропозицію затвердити узагальнену форму звітності про виявлені незаконні рубки Міндовкіллю та Держлісагентству. У відповідь, Держлісагентство зазначило, що підтримує цю ініціативу. Після цього було направлено прохання Держстату щодо "відновлення статистичної звітності, розділу 1. Порушення лісового законодавства за формою №12-лг (в електронній формі), затвердженої наказом Держкомстату України від 25.06.2004 р. №411 або розроблення альтернативної статистичної звітності щодо порушень лісового законодавства". Тобто, найближчим часом звітування усіма лісокористувачами щодо об'ємів незаконних рубок на їх території має відновитися.

Це полегшить життя громадських організацій та активістів, які займаються природоохоронною діяльністю – адже дозволить отримати доступ до актуальної статистики лісопорушень на різних територіях і виявити найбільш "ризиковані" місця, які потребують уваги громадськості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: