fbpx
Сьогодні
18:34 10 Сер 2022

Японське місто Йокогама подарувало Одесі портативні системи очищення води

План Б на випадок, якщо Одеса залишиться без води. Японське місто-побратим Йокогама подарувало місту портативні системи очищення для води. Ті дозволять щодоби очищати шістсот кубометрів рідини зі ставків чи навіть зливових штолен. 

"В Одесі почали тестувати водоочисне обладнання, надане Йокогамою за нашим проханням. Неймовірно приємно бачити, що техніка, про постачання якої два місяці тому назад ми тільки мріяли, вже в Одесі, працює і буде використана у разі потреби для забезпечення міста питною водою. Не мені розповідати одеситам, яка це проблема, якщо що…. Працюємо над тим, щоб дві установки більшої потужності доїхали до Миколаїва", – повідомив посол України в Японії Сергій Корсунський.

Санітарні лікарі беруть проби води зі зливової штольні на березі моря. Окремо зразки неочищеної води, окремо – з двох портативних систем, які мають зробити воду придатною для споживання.

Місто-побратим Йокогама передало Одесі 33 системи. Апарати здатні очищувати воду до стану питної чи технічної. Ще є обладнання для пом'якшення, щоб технічну воду перетворити на питну.

Японське місто Йокогама подарувало Одесі портативні системи очищення води

За технічними характеристиками системи мають працездатність від 2 до 60 кубічних метрів води. Працювати вони можуть від однієї до 15 годин безперервно на добу. Десь біля 600-700 кубів на добу.

Усі апарати мобільні, їх можна транспортувати. Технологія дуже проста: забір води може проводитись у ручному режимі. Вода проходить три стаді фільтрації по двох лініях: механічний фільтр, вугільний фільтр та ультра-фільтрація. З'єднуються в одну лінію та на видачі виходить чиста вода.

На жаль, морська вода для очищення не підходить – сіль швидко заб'є фільтри. Але придатні всі проточні водойми. Перші проби взяли у великих ставках Парку Перемоги. І за п'ять днів отримали обнадійливі результати. Після очищення воду зі ставків можна пити.

Японське місто Йокогама подарувало Одесі портативні системи очищення води

За добу японські системи здатні напоїти близько 200 тисяч одеситів. Звісно, всю потребу міста це не задовольнить, але стане великою частиною альтернативного водопостачання. Його необхідність розуміють і чиновники, і прості одесити. У 1941 нацисти захопили насосну станцію, що забезпечувала Одесу водою. Тоді містяни вже пережили Велику Спрагу. Нині ворог ще більш нещадний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: