fbpx
Сьогодні
15:58 10 Сер 2022

Крадене російськими окупантами українське зерно перевозять 87 суден, - посол України в Лівані

Фото: Медіацентр "Україна"

87 суден перевозять крадене російськими загарбниками зерно з України

Про це повідомив надзвичайний і повноважний посол України в Лівані Ігор Осташ під час брифінгу у медіацентрі "Україна" 10 серпня.

"Працює злочинна система, яка постійно перевозить крадене зерно з України. Це може бути через Туреччину, це може бути напряму до Сирії, це може бути до інших країн Близького Сходу.

Але це така оборудка злочинна в якій беруть участь, звичайно, росіяни, окупаційні війська росії в Україні. Звичайно, сирійські, російські, в основному, судна, і не тільки", зазначив український дипломат.

Як наголосив посол, дуже важливо звертатися до міжнародного морського права. Тому що практично весь час ці судна, які завантажуються в Криму, та йдуть такими злочинними маршрутами, виключають свої AIS, транспондери, маячки, для того, щоб бути невидимими, додав він.

Тобто це сигналізує про нелегальну роботу і нелегальний бізнес, коли є спроба щось приховати, уникнути відповідальності.

"Тому очевидно є пропозиція пропрацювати серйозно усі ці правила, які існують в рамках Міжнародної морської організації, з тим щоб спробувати тут поставити певні перепони", наголосив Осташ.

Посол також зазначив, що недопущення для розвантаження у Лівані сирійського судна  "Laodecia", яке везло крадену росією українську сільськогосподарську продукцію  є великою перемогою для України.

"Я хотів би особливо підкреслити, що це не Ліван, не держава, замовляла це борошно і ячмінь, це було замовлення бізнесових структур",  додав Осташ.

Як повідомляла Рубрика, вранці 3 серпня у Міноборони Туреччини про початок інспекції зерновозу з українською кукурудзою.

Нагадаємо, що Міністерство оборони Туреччини у вівторок увечері підтвердило прибуття зерновоза RAZONI з українським збіжжям.

Це перше судно, яке вирушило в межах "зернової угоди" між Україною, Туреччиною, ООН і Росією.

Тепер судно Razoni, яке плаває під прапором Сьєрра-Леоне, має пройти інспекцію спільною контрольною групою, до якої входять російські та українські офіційні посадовці.

Координаційний центр у Стамбулі відповідає за інспекцію.

Після огляду судно повинне доставити вантаж із 26 тисячами тонн кукурудзи до порту Триполі у Лівані.

Як повідомляла Рубрика, 1 серпня вранці з Одеси відчалило судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи.

Це вперше від початку повномасштабного російського вторгнення зерновоз вирушив з одеського порту. Це стало можливо завдяки досягнутим у Стамбулі домовленостям за посередництва Туреччини і ООН.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: