fbpx
Сьогодні
12:17 02 Сер 2022

За 5 місяців війни згоріло більше 100 тисяч гектарів, і кожен третій з них — це заповідна територія

English version here

Приблизно таку є площу разом займають Київ, Бровари, Бориспіль та Ірпінь в межах їхніх адміністративних кордонів

Спеціалісти громадської організації "Українська природоохоронна група" підрахували, на яких площах в Україні з першого дня повномасштабної війни виникали пожежі. Вони здійснили аналіз даних, що були зафіксовані супутниками NASA на природних та сільськогосподарських територіях в зоні, де відбувався або відбувається повномасштабний наступ загарбників та в зоні досяжності найбільш масових артилерійських засобів,  включно з територіями, які вже звільнені.

Екологи встановили, що площа території України, охоплена вогнем, становила 100 662,2339 га (1006.62 км2), і кожен третій гектар України, знищений вогнем, – це заповідна територія. Уявити, скільки це — складно. Приблизно таку є площу разом займають Київ, Бровари, Бориспіль та Ірпінь в межах їхніх адміністративних кордонів. 

"І це не повні цифри, адже ​​лісівники озвучують тільки те що підтвердили своїми пішими обходами, тобто далеко не все", — коментує керівник організації Олексій Василюк.

Ці території в рівній мірі представлені природними екосистемами, а також полями й населеними пунктами. Вогнем знищено 36154 га лісів і 10250 га трав'яних екосистем.

"Особливо зазнали впливу території, де відбувався наступ росіян та прилеглі території, що перебували чи перебувають у зоні доступу артилерії і зазнали обстрілів з боку загарбників. Переважна більшість застосовуваних при цьому боєприпасів (від керованих крилатих ракет до мінометів) за певних обставин призводить до пожеж на природних та сільськогосподарських територіях. Що вже говорити про спеціальні запалювальні боєприпаси, які неодноразово застосовувались російськими військами, і про прямі влучення у сховища нафтопродуктів", — коментують висновки спеціалісти організації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: