fbpx
Сьогодні
15:27 14 Чер 2022

Лідер Китаю Цзіньпін підписав директиву про "спецоперації" своїх військ

Фото Reuters

Лідер Китаю Сі Цзіньпін підписав директиву, яка дозволяє "невійськове" використання збройних сил країни

Про це повідомляє Radio Free Asia, пише Громадське.

Як зазначають у виданні, документ викликає занепокоєння.

Адже він може свідчити про плани Китаю розпочати вторгнення на Тайвань під виглядом "спеціальної операції".

Директивна набуває чинності 15 червня.

Державне медіа Xinhua вказує, що документ міститиме 59 статей, які стануть юридичною основою "для військових операцій, що не є війною". Повний текст директиви не публікують.

"Розпорядження має на меті захистити життя та власність людей, захистити національний суверенітет, безпеки та інтереси, мир у всьому світі та регіональну стабільність", наголошують у повідомленні.

Приховування тексту документа викликає занепокоєння, що ця директива може стати юридичним підґрунтям для вторгнення на Тайвань.

Журналісти вказують, що інформація про підписаний документ з'явилась після заяви президента Володимира Зеленського, який закликав запобігти насильству зі сторони Китаю до Тайваню.

Довідка

Комуністична Китайська Народна Республіка (Китай) контролює материкову частину країни та два адміністративні райони — Гонконґ та Макао.

А демократична Китайська Республіка, відома як Тайвань, визнає себе незалежною від Китаю.

Свою столицю та адміністрацію на Тайвані заснували в 1949 році, коли Комуністична партія взяла під контроль материкову частину, а опозиційні до них сили відступили на Тайвань та заснували там свою владу.

У межах політики "Єдиного Китаю" США дотримуються позиції, згідно з якою Тайвань є частиною КНР, але ніколи офіційно не визнавали претензії Пекіна на самоврядний острів Тайвань із населенням у 23 мільйони людей.

США надають Тайваню оборонну зброю, але зберігають двозначність у питанні, чи втручатиметься американська армія у разі нападу Китаю.

Водночас 23 травня президент США Джо Байден заявив, що його країна готова втрутитися "у військовий спосіб", якщо Китай вторгнеться в Тайвань. А у Китаї ж заявили, що "без вагань розпочнуть війну", якщо Тайвань оголосить про незалежність.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: