fbpx
Сьогодні
18:02 05 Чер 2022

ЄС розробив план відмови від російського газу, — єврокомісар

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон заявив, що Євросоюз розробив план відмови від російського газу, оскільки на тлі війни Росії проти України постачання газу до Європи для російського диктатора Володимира Путіна стали засобом тиску.

Про це пише НВ.

«Нам доведеться звільнитися від [залежності від] російського газу і якомога швидше відновити свою автономію, тому що Володимиру Путіну не подобається європейський проєкт», — сказав Тьєррі Бретон в інтерв'ю Europe1.

«Він [Путін] використовує газ, щоб розділити нас, він робив все протягом багатьох років, щоб розділити Європу. Він намагався розділити нас своєю вакциною [від коронавірусу] Sputnik, яка не спрацювала, він робив все, щоб втрутитися в нашу демократію з Russia Today, і тепер він використовує газ, щоб точно нас розділити», — сказав єврокомісар.

За його словами, план відмови від газової залежності передбачає постачання 50 млрд кубометрів скрапленого газу з США чи Катару, додаткове прокачування 10 млрд кубометрів з наявних газопроводів та прискорення морських вітрових турбін й фотоелектричних панелей для компенсації ще 25 млрд кубометрів.

Країни ЄС сильно залежать від російських енергоносіїв, зокрема зараз на Росію припадає 40% постачання газу до Євросоюзу. Росія постачає газ трубопроводами до 23 країн Європи.

Після початку війни Росії проти України Путін вдався до газового шантажу і заявив, що так звані «недружні» до РФ країни мають платити за газ у рублях, інакше вони будуть відключені від постач. Так російський Газпром призупинив поставки до Болгарії, Польщі, Нідерландів, Данії та Фінляндії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: