fbpx
Сьогодні
12:08 23 Тра 2022

Як шеринг економіка адаптовується до війни та пандемії

В Україні набирає обертів тренд на усвідомлене споживання – економіка шерингу. Як і в усьому світі, її глобальна мета – економія сімейного бюджету та збереження екології. Період довгої пандемії, а також повномасштабне вторгнення Росії в Україну показали, що спільне споживання не лише тренд, але і найкраща відповідь таким викликам.

  • Екологічний тренд

11 січня 2022 року Statista Research Department опублікували дослідження, яке показало різке зростання популярності послуг спільного споживання за останні роки. Експерти очікують, що тенденція збережеться, а загальна вартість глобальної економіки спільного використання, за прогнозами, збільшиться приблизно до 335 мільярдів доларів США до 2025 року порівняно з 15 мільярдами доларів США у 2014 році.

Основними учасниками шерінгу на сьогодні є люди нового покоління, які, як правило, народилися після 2000-го. Саме з них розпочалася нова історія споживання. Головний її сенс — мати доступ до комфорту, не володіючи ним. Орендувати замість купувати, перепродувати непотрібне та не нехтувати товарами зі «вторинки» — все це й сформувала в українцях нові споживчі пріоритети. Проте, все частіше прогресивна модель споживання стає властивою і старшому поколінню 40+.

  • Епоха економіки шерингу під час карантину

Карантинні обмеження істотно позначилися діяльності шерингових компаній. Основний удар припав на другий квартал 2020 року. Саме тоді більшість сервісів лізингу та оренди авто вимушено припинили свою діяльність. Водночас, подальше прискорене відновлення секторів шерингової економіки показало – попит на екологічне споживання лише зростає. Мало того, карантинні умови спонукали підприємців на створення нових моделей бізнесу, перехід у ринкові сегменти. Багато хто почав об'єднуватися в communities для спільного користування послугами один одного, розробляти комплексні послуги для клієнтів (об'єднання сервісів) тощо.

  • Антикризовий кейс

Компанія Karagez Taxi Cars – не тільки вистояла під час піку карантинних обмежень, але й стала для багатьох успішним підприємницьким кейсом на періоди війни. Сервіс Karagez Taxi Cars було запущено у 2018 році (проект входить до групи компаній Karagez Group). Основний напрямок діяльності – оренда автомобілів компаніям-партнерам Uber та Uklon. Тобто компанія дає змогу стабільно заробляти на найсучасніших платформах таксі в Україні. Давид Карагез, засновник Karagez Taxi Cars, стверджує, що «виживати» бізнесу в перший місяць війни було складно, оскільки попит на послуги таксі зі зрозумілих причин різко знизився, а людей, які готові були б під нескінченні звуки сирен працювати та пересуватися містом – було дуже мало. Не стало і колишнього потоку клієнтів на вокзали та в аеропорти. Позитивною зміною було підвищення статистики замовлень таксі магазинами та ресторанами швидкого харчування для розвезення своїх працівників. Збільшився попит на доставку посилок, ліків, продуктів харчування за допомогою таксі. Поступово з'явилася тенденція зростання денних поїздок (зростання до 20%).

  • Нові рішення під час війни

Щоби мінімізувати наслідки війни і втрати попиту, Давид Карагез вирішив ще раз звернутися до економіки шерингу і запровадив партнерську програму Karagez Taxi Cars Partnership. Суть програми: інвестування в купівлю уживаного автомобіля або надання свого, натомість, отримання 60% від суми оренди даного авто. При цьому юридичним власником автомобіля є клієнт, а не компанія. Наприклад, клієнт надає в користування свій автомобіль, Karagez Taxi Cars у свою чергу просить із клієнта-партнера Ubera або Uklon 25 000 грн. на місяць за його оренду, з яких 60% від цієї суми, а саме 15 000 грн. – Прибуток клієнта. Саме такі новаторські рішення дозволили компанії Karagez Taxi Cars перетворити нестабільний економічний час на інструмент залучення інвестицій та залучити в економічний обіг автомомобі українців і дати їм додатковий прибуток.

  • Майбутнє шерингу

Переваг економіки шерінга багато: економія на бензині, відсутність витрат на зберігання транспорту, страховку та ТО. Поки що найактивніше шеринг розвивається у великих містах України. Пов'язано це з наявністю великого рівня пропозиції та попиту. За деякими підрахунками, значне поширення тренду на економіку шерінга в невеликих містах відбудеться протягом 5-10 років. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: