fbpx
Сьогодні
13:25 27 Кві 2022

580 малюнків і 115 тисяч гривень: у Празі провели акцію на підтримку дітей з України

English version here

З 18 по 24 квітня у столиці Чехії проходив Великодній ярмарок, в рамках якого українці організували пункт фандрейзингу для дітей, які постраждали від війни. Усі благодійники отримали у подарунок малюнки, створені малечею з України. Фонди-організатори підбили підсумки благодійного тижня.

У Великодній тиждень у столиці Чехії Празі український благодійний фонд BGV Charity Fund у партнерстві з чеським фондом "Діти України" провели незвичайну акцію — волонтери запрошували відвідувачів Великоднього ярмарку долучитися до допомоги українським дітям, які постраждали від війни. За кожен благодійний внесок відвідувачі отримували дитячі малюнки, зібрані в Хмельницькій, Львівській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях. 

у Празі провели акцію на підтримку дітей з України

580 дитячих малюнків тепер знайшли новий дім в оселях людей, які пожертвували кошти на користь українських діток.

Волонтерка проєкту Анна розповіла, що під час акції українським дітям допомагали небайдужі з усього світу — з Мексики, США, Чехії, Великої Британії, Польщі, і ще багато українців:

"Підходять два чоловіка зі Сполучених Штатів. Кажуть, їдуть до Польщі. Везуть ноутбуки і обладнання для наших хлопців. І все одно допомагають нам теж. Чоловік показує відео онучки, де вона його підтримує: намалювала малюнок, як її дідусь допомагає українським військовим. Обіймаймося і робимо фото на пам'ять. Я вражена і вдячна до глибини душі. 

Жінка із Мексики приходить із сином, другий день підряд. Обіймаємося, плачемо, вона підтримує, не знаючи мови, показує на серце — все зрозуміло, вона співчуває і молиться за нашу перемогу. Вона не розуміє, як і ми, як таке може відбуватись.

Дівчина із Бучі з дитиною і мамою, наповнені сльозами очі, від батька немає відповіді. 

Серце стиснулось…"

у Празі провели акцію на підтримку дітей з України

Усього волонтерам вдалося зібрати у Чехії 87 120 чеських крон. Це понад 115 000 гривень.

Для організації благодійного проєкту були задіяні як команди двох фондів (чеського так українського), так і команда волонтерів з різних країн та просто небайдужі люди.

«За тиждень благодійного продажу дитячих малюнків у центрі Праги до проєкту долучилася велика кількість прекрасних людей. Дуже хочеться подякувати їм всім за допомогу і відмінну командну роботу. В першу чергу ми вдячні нашим неймовірним волонтерам, які працювали на благодійній локації і в дощ, і в холод, завжди залишалися привітними, активно просували ідею допомоги українським дітям та були готові поговорити з відвідувачами ярмарки.Ми вдячні нашим партнерам – пану Лібору Вортубі та компанії Taiko, які підтримали ідею цього благодійного проєкту і безкоштовно надали кіоск на території Великодньої ярмарки. Уся наша команда передає вітання та подяку міському голові міста Хмельницького Олександру Симчишину, команда якого допомогла у короткий термін зібрати велику кількість малюнків для акції. Ми також вдячні всім, хто відвідував нашу благодійну локацію, підтримував нашу команду і всіх українців, хто ділився своїми історіями та фінансово допомагав у рамках цієї ініціативи», – ділиться Оксана Мічанова, керівниці чеського фонду «Діти України».

діти україни чехія

На фото Оксана Мічанова, керівниця чеського фонду «Діти України» (ліворуч), і волонтерка Рита (праворуч)

До речі, акція не обмежилася Великоднім ярмарком у Празі, а поширилася далі. Надія Стечишина, директорка BGV Charity Fund, розповіла про одну з таких історій:

"До нас підходила дівчина з українським корінням, яка живе і працює в Бельгії. Вони з чоловіком є власниками декількох ресторанів там і якраз збиралися на конгрес рестораторів у Лос-Анджелесі в США. Так от вони вдвох вирішили, що там якраз можна підняти обізнаність про проблеми в Україні і взяли близько 20 малюнків, щоб провести вже там благодійний аукціон та передати кошти у наш фонд".

А одна з благодійниць, яка зараз проживає у Чехії, обрала невелику кількість малюнків українських діток, щоб продовжити збір коштів онлайн. Наталія Ящук провела Фейсбук-аукціон серед своїх знайомих, всього за добу зібравши на користь українських дітей ще майже 10 тисяч крон, або більше 13 тисяч гривень. Для аукціона обирала такі малюнки, які люди могли б розмістити в себе вдома як предмети мистецтва. Тепер десять малюнків розлетілися по всій Чехії, а ще два — прямують до Німеччини.

580 малюнків і 115 тисяч гривень: у Празі провели акцію на підтримку дітей з України

"На фандрейзингу дуже багато було гарних малюнків. Стало шкода, що їх могли побачити лише ті люди, які мали можливість прийти на площу. Але в мене є друзі, які радо допомагають, і ті, які цікавляться мистецтвом, і я вирішила, що можна було б вибрати декілька малюнків для них, щоб вони за них поборолися", — розповідає Наталія про те, як вирішила провести аукціон. — "Тривав аукціон всього 24 години. Розрахунок був на те, що якщо якийсь малюнок не продасться, то він зможе повернутися у кіоск і, можливо, його купить хтось інший, хто прийде на площу".

у Празі провели акцію на підтримку дітей з України

у Празі провели акцію на підтримку дітей з України

Усі зібрані волонтерами кошти направлять на допомогу дітям з України — на них закуплять й доставлять їжу, медикаменти, засоби гігієни та дитячі товари дітям в Україні, які потребують допомоги.

"Зібрані кошти ми витратимо на потреби дітей, — коментує директорка фонду Надія Стечишина. — Ми плануємо придбати товари для дітей в Чехії та надіслати їх як спільний проєкт двох фондів в Україну. Куди точно поїде ця гуманітарна допомога — поки не знаємо. Зазвичай ми плануємо наперед: що, наприклад, від громади в Чехії завеземо допомогу в громаду, наприклад, в Іванкові. Але наразі у нас дуже крутий волонтерський рух у країні і та потреба, яку громада умовного Іванкова має станом на зараз, вже через два тижні може бути закрита. Через те, що є інші волонтери, які цю потребу вже закрили. Тому ми намагаємося вже планувати точно ближче до дати, коли ця гуманітарна допомога буде доправлена. 

Хочеться допомогти максимально якісно. Громада того чи іншого населеного пункту розуміє, їй це потрібно чи ні. І це дуже велика повага до людей, тому що вони намагаються не забирати зайвого. Я вже декілька разів спілкувалася з різними ВЦА, людьми, які відповідають за соцзахист і так далі. Вони кажуть: от у нас це є, ми цього брати не будемо, а це нам потрібно, і може, навіть трошки більше, бо є певна кількість дітей, які цього потребують. Тому будемо орієнтуватися по ситуації". 

Довідка:

Благодійний фонд BGV створений представниками українського бізнесу  для організації допомоги Україні під час війни та відбудови країни після перемоги. Фонд займається пошуком, закупівлею, юридичним супроводом і організацією доставки гуманітарної допомоги в Україну для тих, хто цього потребує, зокрема допомога дітям та співпраця з перинатальними центрами, пологовими будинками та дитячими лікарнями для забезпечення всім необхідним найменших пацієнтів.

Благодійний фонд "Діти України" — це чеський благодійний фонд, орієнтований на виховання та освіту українських дітей у віці до 17 років, яким довелося покинути їх рідну землю через війну — напад російського агресора. Допомога надається за підтримки Міністерства освіти, молоді та спорту, посольства України в Чеській Республіці та волонтерів як із Чехії, та і з-за кордону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: