fbpx
Сьогодні
22:04 04 Кві 2022

"Разом маємо зупинити тих, хто хоче геноциду в Європі": Зеленський звернувся до парламенту Румунії

English version here

Фото: Getty Images

4 квітня президент України Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Румунії. Під час виступу український президент наголосив, що зараз саме на території України вирішується доля всієї Східної та Центральної Європи.

Відео виступу опублікував голова держави у Телеграм.

Головні тези президента України зі звернення

🔴 Назва нашого міста Буча тепер назавжди увійшла в світову історію. В історію воєнних злочинів. В історію винищення людей. В той же день, 3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла убитих в Бучі, на сайті російської державної інформаційної агенції "РІА Новини" була опублікована стаття з обгрунтуванням геноциду українців. Її назва доволі красномовна, я цитую: "Що Росія повинна зробити з Україною".

🔴 Режим Ніколае Чаушеску тримався лише на залякуванні, на репресіях, на жорсткій силі та на обмані. Нічого світлого у ньому не було. Румунський народ повстав і захистив себе, врятував себе. Скинувши неадекватну владу. Бо це був єдиний шлях. Чаушеску, його дружину, оточення, його "Секурітате" неможливо було ні в чому переконати.

🔴 Ми разом маємо зупинити цих неадекватних людей, які звикли до безкарності і тому вирішили, що їм дозволено абсолютно все. Ми разом маємо зупинити тих, хто хоче геноциду в Європі.

🔴 Кожен з вас розуміє, що Україна – не остання ціль російської агресії. Війська окупантів вперто намагаються обійти наше місто Миколаїв, щоб спробувати захопити Одесу. А від Одеси – один крок – і вже до Молдови. Російські державні пропагандисти давно кажуть про те, що Молдова також є ціллю для російської експансії.

🔴 Євросоюз має нарешті ухвалити принципове рішення і закрити порти для російських суден. Зупинити транзит товарів та будь-яку економічну активність з Росією. Обмеження потоку грошей за російські енергоносії не має альтернатив. Можна сперечатись, яким має бути формат: повне ембарго на постачання або програма на кшталт "нафта в обмін на продовольство", – але це необхідно.

🔴 Вірю, що лідерство Румунії стане одним з вирішальних факторів для відновлення справедливості та захисту нормального життя як у нашому регіоні, так і в Європі в цілому.

Нагадаємо, Зеленський відвідав Бучу, де виявлено свідчення масових убивств росіянами українських мирних жителів.

1 квітня Бучу звільнили від російських окупантів. 2 квітня мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що у братських могилах було поховано майже 300 містян, по вулицях лежать десятки трупів, деякі з них зі зав'язаними руками.

Станом на ранок 4 квітня у Бучі поховали 330-340 вбитих росіянами цивільних.

3 квітня генпрокурорка повідомила, що з території Київської області, яку звільнили від окупантів, на експертизу вивезли 410 тіл вбитих мирних мешканців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: