fbpx
Сьогодні
10:57 18 Бер 2022

Міністр енергетики сказав, що Україна очікує від МАГАТЕ

Фото: iclub.energy

Україна очікує більш рішучих дій від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) стосовно захоплення російськими військами ядерних об'єктів в Україні.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефері телеканалу "Прямий", повідомляє "Укрінформ".

"Ми хотіли би більш чітких сигналів, більш чітких дій. В контексті того, чого ми чекаємо: по-перше, всі військові мають покинути ядерні об'єкти. Друге, – навколо тих об'єктів має бути сформована демілітаризована зона, в яку ніхто не має права заходити. Третє, – робітники мають працювати в гідних умовах", – сказав Галущенко.

Він зазначив, що Україна уже неодноразово зверталася до міжнародних організацій, зокрема МАГАТЕ, з вимогою втрутитися в ситуацію і забезпечити безпеку українських АЕС в умовах війни.

Урядовець повідомив, що наразі із чотирьох ліній електропередач, які живили Запорізьку атомну електростанцію, три виведені з роботи внаслідок бойових дій. Через це довелося розвантажити ЗАЕС: зараз потужність складає 1500 Мвт, до цього станція виробляла 2000 МВт.

Крім того, загарбники продовжують утилізовувати боєприпаси на території станції, що порушує правила безпеки.

Галущенко також зазначив, що постачати електроенергію із захопленої ЗАЕС до Криму технічно неможливо.

Довідка

Російські війська захопили ЗАЕС у ніч на 4 березня. Персонал станції продовжує працювати, однак змушений узгоджувати свої дії із загарбниками.

Внаслідок ворожих обстрілів 16 березня 2022 року було пошкоджено високовольтну лінію електропередачі ЗАЕС – Каховська 750 кВ, через яку здійснюється видача електроенергії із Запорізької атомної електростанції.

Крім того, ще в перший день агресії російськими військами була захоплена Чорнобильська АЕС.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: