fbpx
Сьогодні
23:10 09 Бер 2022

У Міжнародному суді ООН Росія пояснила своє вторгнення до України самообороною

Фото: З відкритих джерел

У своїх поясненнях Міжнародному суду ООН Росія пояснила повномасштабне вторгнення до України тим, що нібито самооборонялася

Про це у спецефірі "Говорить Україна" телеканалів "Дом" та UA розповів агент України у Міжнародному суді ООН Антон Кориневич.

"Дуже важко дивитися на кадри з Маріуполя, Сум, Ірпеня, Гостомеля, Бучі, з інших наших міст. Те, що творить Російська Федерація, — це абсолютне варварство, це нічого не має спільного з цивілізованістю, людяністю",  заявив він.

Кориневич зазначив, що у міжнародному праві передбачено відповідальність за такі злочини, у тому числі вищих політичних керівників держав. Такі справи розглядає, зокрема, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Найвища міра покарання — довічне ув'язнення.

Нещодавно Україна вийшла з ініціативою створити окремий міжнародний трибунал у контексті злочинів РФ проти України.

Зокрема 26 лютого Україна подала позов до Міжнародного суду ООН, у якому українську сторону представляє Кориневич.

"Думаю, що ідея трибуналу може бути реалізована в короткі терміни ефективно і якісно. У тому ж Міжнародному суді ООН ми говоримо про відповідальність держав та про міждержавні суперечки.

У цій ситуації ми говоримо про відповідальність Російської Федерації за спекуляцію, маніпулювання, навмисно неправильне тлумачення поняття геноциду для визнання якихось утворень на території Донецької та Луганської областей України, яке вони здійснили 21 лютого. А також у межах нового етапу російської агресії 24 лютого",  повідомив він.

Російська сторона відмовляється брати участь у засіданнях Міжнародного суду ООН з розгляду цього позову.

Але це один із судів вищої міжнародної інстанції, тому повністю його ігнорувати РФ не може. І на цьому етапі вона надала лише свою письмову заяву, опубліковану на сайті суду.

"Російська Федерація 5 березня повідомила суд, що не братиме участі в слуханнях 7 та 8 березня. РФ розуміє, що це Міжнародний суд ООН. Що вона не може нічого не говорити, нічого не робити.

Тому надвечір 7 березня Російська Федерація надала суду листа зі своєю так званою аргументацією, чому суд не має юрисдикції розглядати цю справу, але розуміємо, що Міжнародний суд ООН — це головний судовий орган Організації Об'єднаних Націй, і ми не можемо ніяк не відреагувати, тому надішлемо листа", пояснив Кориневич.

За його оцінками, зміст цього листа — "абсолютне божевілля, абсолютне марення".

"Російська Федерація, по-перше, говорить про те, що підставою її так званої "спеціальної військової операції" проти України було її право на самооборону. Тобто вона захищалася від нападу України. Тому що право на самооборону, за статтею 51 Статуту ООН, — це саме захист від нападу.

РФ маніпулює, спекулює і неправильно тлумачить міжнародне право. Вона говорить про те, що якийсь міфічний геноцид на Донбасі став підставою для її військових дій, для захисту якихось міфічних людей на Донбасі. Ми безумовно розбиватимемо цю позицію РФ. Вона не варта і гроша",  розповів Кориневич.

Україні дуже важливо якнайшвидше отримати рішення Міжнародного суду ООН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: