fbpx
Сьогодні
16:03 04 Бер 2022

На Київщині селища опинилися на межі гуманітарної катастрофи

English version here

Фото Facebook Богдана Амінова

Селище на Київщині перебуває на межі гуманітарної катастрофи. За повідомленнями мешканців містечка Іванків, що поблизу Чорнобиля, у них суттєві проблеми з доступом до продуктів, електрики та води.

24-го лютого, у перший день повномасштабної війни, російські війська захопили Чорнобильську АЕС. Через це мешканці прилеглих територій опинилися у кризовій ситуації. 

Мешканці селища Іванків розповідають про нестачу ліків, їжі та води. Окремі населені пункти залишилися без світла. Багато людей втратили зв'язок із рідними. 

"Можна вважати, що територія майже захоплена російськими окупантами, в деяких населених пунктах російські солдати відкривають магазини і грабують їх. Людей, які хочуть пройти за продуктами або за ліками, іноді просто розстрілюють, вся військова техніка від Чорнобиля  проїжджає район, дуже багато людей залишились без своїх домівок, вони спалені або розгромлені.

Люди дуже чекають зелений коридор гуманітарної допомоги, але вже не вірять у свій порятунок", — розповів "Рубриці" один із мешканців селища. З метою безпеки ми не будемо називати його імені.

Також у селищі закінчився інсулін та дитяче харчування

Біля Іванкова росіяни встановили блок-пост. Раніше поширювалася інформація про евакуацію мешканців, але нікого так і не вивезли. Місцеві розповідають, що вже загинули багато мирних мешканців.

"В Іванкові в підвалі померла літня жінка. Також встановлено смерть від ворожої кулі 25-річного цивільного мешканця у перші дні війни. Зупинився хлібзавод. Закінчилися дріжджі. Можливо, ще продовжиться робота за рахунок продуктів від магазинів. Хлібу найближчим часом може не бути", — каже місцевий.

Також очевидці повідомляють, що у селі Дитятки перед знищенням командного пункту росіян загинули дорослий та дитина, а в селі Кухарі вбили лікаря та ще одну дитину. Як і Іванків, Дитятки та Кухарі розташовані у Вишгородському районі, частина якого, судячи зі слів мешканців, опинилася на межі гуманітарної катастрофи.

Нагадаємо, російські військові захопили Чорнобильську АЕС. Внаслідок переміщення важкої військової техніки і підняття радіоактивного пилу, рівень радіації там зріс. 

Окрім цього, в ніч на 4 березня окупанти обстріляли Запорізьку АЕС — найбільшу атомну електростанцію в Європі. Через обстріли почалась пожежа, але її вдалось ліквідувати. Зараз окупанти контролюють майданчик ЗАЕС. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: