fbpx
Сьогодні
16:07 20 Лют 2022

Майже половина народних депутатів мають проблеми із законом, – YouControl

Фото: golos.com.ua

Майже на кожного другого депутата Верховної Ради IX скликання було відкрито щонайменше одне виконавче провадження, а деякі народні обранці мають понад десять, з'ясували аналітики YouControl. Депутати з ВП представляють усі фракції та групи.

Виконавче провадження – це завершальна стадія судового провадження, сторонами якого є стягувач і боржник. Боржник може виконати рішення суду добровільно, у разі відмови державний або приватний виконавець стягне заборгованість примусово.

За допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) Мінюсту аналітики з'ясували, що провадження було відкрито стосовно 180 народних депутатів, сумарно 530 ВП, тобто в середньому маже по три провадження на кожного.

нардепи закон проблеми

Фото: youcontrol.com.ua

Антилідером є Ігор Негулевський («Слуга народу») – 28 виконавчих проваджень. На другому місці ‒ його колега по фракції Володимир Тимофійчук – 19 ВП.

Одразу за ним – позафракційний депутат Євген Яковенко (16 ВП) та ще один «слуга» – Олексій Ковальов (10 ВП). П'ятірку антирейтингу замикає Ілля Кива («Опозиційна платформа-За життя») – дев'ять проваджень.

нардепи закон проблеми

Фото: youcontrol.com.ua

Найбільш зразковими фракціями в частині кількості виконавчих проваджень на одного депутата стали «ОПЗЖ» (0,64 ВП) та «Європейська солідарність» (0,85). Одразу за ними депутатські групи «За майбутнє» та «Довіра» (1,00 у кожної).

У «Голосу» більше ВП (1,2), ніж загальна кількість членів фракції. Та «Батьківщина» змогла на 25 членів фракції зібрати 31 виконавче провадження (1,24). У «Слуги народу» на одного депутата припадає 1,38 провадження.

Проте, найбільша кількість проваджень у 25 позафракційних депутатів – в середньому по 2,04 на кожного.

Найпоширенішою причиною виконавчого провадження серед депутатського корпусу є стягнення коштів на користь держави за адміністративні правопорушення (штрафів за порушення ПДР, стягнення аліментів, конфіскація майна, вилученого митними органами тощо).

Торік чисельність боргів у Єдиному реєстрі боржників зросла майже на 1,5 млн, а їхня загальна кількість збільшилася на 29%. Темпи зростання значно пришвидшилися, порівняно з попередніми періодами. У топтрійці й борги за адміністративні порушення.

Інформація з Реєстру є відкритою і може бути врахована під час спроби отримати кредит у банку чи влаштуватися на роботу. Боржник (навіть якщо це народний депутат) не зможе продати нерухомість, автівку чи корпоративні права. Його майно та банківські рахунки можуть бути арештованими, а сам боржник – обмежений у виїзді за кордон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: