fbpx
Сьогодні
08:40 07 Лют 2022

Як зберігати спокій перед імовірною війною: поради психотерапевта

Доктор медичних наук Олег Чабан розповів, що впоратися з тривогою на тлі ймовірної загрози російського вторгнення допоможе покращення фізичного та психологічного стану.

Про це він сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

За словами психотерапевта, відчувати тривогу в ситуації, коли скрізь звучать заяви про війну — це нормальна фізіологічна реакція будь-якої здорової людини. Водночас він дав поради, які можуть допомогти українцям побороти страх і паніку.

«Порада перша: робіть щось руками, ногами, головою, але щось робіть, виконуйте. Порада друга: робіть для когось. Знайдіть об'єкт, про який ви будете піклуватися, і рівень вашої тривожності значно знизиться», — зазначив фахівець.

Третя порада: завжди думати про майбутнє та планувати його. Мовляв, усе одно воно буде. І четверта порада: переживати неприємності лише в міру їхнього надходження.

Психотерапевт наголосив, що важливо покращити свій фізичний стан. Необхідно звернути особливу увагу на нормальний сон, який має тривати не менше, але й не більше ніж 7-8 годин.

Важливим чинником, який допоможе впоратися зі стресом, за словами Олега Чабана, є турбота про когось. Проте психотерапевт застеріг від спроб позбутися стресу за допомогою алкоголю.

«Не робіть цього! Ще жоден алкоголь не вирішив строковості переживань і зняття напруги. Ба більше, якщо людина перебуває в депресії та ще й випила, то, найімовірніше, у неї будуть суїцидальні думки», — наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: