fbpx
Сьогодні
13:58 06 Лют 2022

Стокгольм готується до боротьби з фейковими новинами на тлі агресії з боку Росії щодо України

Фото: GETTY IMAGES

Швеція вирішила повернутися до часів холодної війни на тлі побоювань з приводу російської агресії проти України

Про це заявив високопоставлений чиновник з нового агентства "психологічного захисту" Швеції в інтерв'ю The Guardian.

Як зазначив Магнус Хьорт, заступник директора агентства, занепокоєння особливо посилилося напередодні загальних виборів у Швеції у вересні на тлі "погіршення ситуації з безпекою в Європі".

Через цю ситуацію у січні у Швеції було відновлено роботу урядового органу під назвою Агентство психологічного захисту.

Відомство покликане протидіяти іноземній дезінформації, зокрема російській, особливо на тлі загрози масштабної агресії РФ проти України.

Стокгольм повертається до умов холодної війни, на даному етапі країна інтенсивно готується до боротьби з фейковими новинами, а також вибудовує способи захисту своєї незалежності.

Напруженість у регіоні зростає після нарощування російських військ поблизу кордону України, що викликало дискусію про те, чи повинні Швеція і Фінляндія, які не є членами НАТО, приєднатися до військового альянсу.

Минулого місяця Швеція посилила свою військову присутність на стратегічно важливому острові Готланд, в Балтійському морі.

За словами чиновника, захоплення Росією Криму в 2014 році спонукало Швецію почати відновлювати свою "тотальну оборону", що поєднує військову, громадянську та психологічну безпеку.

Хоча Хьорт сказав, що безпосередньої загрози для Швеції немає, він попередив: "Ми не можемо виключити, що Швеція може бути атакована".

Погіршення відносин в Європі показало, що дезінформація і втручання є "життєво важливою частиною набору інструментів, який авторитарні держави використовують для досягнення своїх цілей", сказав він.

В Агентстві на даний момент працює близько 45 співробітників, і їхня кількість зросте незабаром. Метою роботи урядового відомства є, окрім іншого, захист свободи та незалежності Швеції. 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: