fbpx
Сьогодні
12:02 04 Лют 2022

Данілов заявив, що одна з країн ЄС заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО

Одна з країн Європейського Союзу заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру з кібероборони НАТО (CCDCOE).

Про це заявив в етері програми "Право на владу" 3 лютого секретар РНБО Олексій Данілов.

"Є така інституція, яка має назву Кібер-НАТО. І ми влітку минулого року подали туди відповідні документи, пройшли всі відповідні верифікації. І там, так само як в НАТО, консенсусом приймаються рішення. Так от, одна з європейських країн нам відмовила в нашій участі в цій поважній інституції", — заявив Данілов.

Він не уточнив, яка саме країна зблокувала приєднання, але зазанчив, що це країна-член ЄС та наш сусід.

Секретар наголосив, що таке відбулось попри те, що в Україні йде війна та постійно відбуваються кібератаки:

"Одна країна з усіх, які входять в цей Альянс, проти. Так це партнери в лапках чи це партнери, які, як кажуть, щирі?"

Водночас, як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на своє джерело, йдеться саме про Угорщину.

Довідка

Нещодавно у МЗС Угорщини заявили, що якщо Україна не відмовиться від своєї політики порушення прав угорської меншини, це серйозно обмежить підтримку України з боку Угорщини у разі російської агресії.

А раніше міністр оборони Угорщини заявив, що його країна вважає недоцільним розміщувати на своїй території додаткові сили НАТО.

Усі ці заяви лунають на тлі напружених відносин Угорщини з Україною. Вони загострилися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорці заявили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Тоді МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Деякі угорські політики та посадовці відкрито агітували за проугорську партію на Закарпатті на місцевих виборах в Україні, порушуючи цим закон.

30 листопада 2020 року СБУ повідомила про обшуки в одній із закарпатських організацій через підозру в сепаратизмі та пропагування так званої «Великої Угорщини». Її політична ідея, зокрема, передбачає відновлення кордонів країни у межах, що були до Першої світової війни.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто розкритикував обшуки Служби безпеки України в Товаристві угорців Закарпаття та заявив, що Будапешт поскаржиться в НАТО.

У травні 2021 року Петер Сіярто після зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою заявив про прогрес в угорсько-українських відносинах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: