fbpx
Сьогодні
17:19 03 Лют 2022

Адміністративний суд Києва прийняв рішення, "що підриває ідею електронного декларування посадовців"

Активісти Dejure Foundation вважають, що рішення судді Окружного адміністративного суду фактично дозволяє держслужбовцям, політикам та суддям не подавати електронні декларації

Про це повідомляється на сайті юридичної організації Dejure Foundation.

Як зазначається у дописі, суддя Окружного адмінсуду Києва Руслан Арсірій дозволив своїй колезі, судді Київського адмінсуду Олександрі Брагіній подавати декларації не в електронній, а в паперовій формі.

А це означає, що НАЗК зобов'язано прийняти письмову декларацію Брагіної і вважати, що вона належно виконала обов'язок декларування.

Як зазначаив суддя у своєму рішенні, позивачка не може заповнити електронну декларацію, бо немає електронного підпису. Брагіна відмовилася від ньго  у серпні 2019-го, бо це суперечить її релігійним переконанням.

Але як діюча суддя, вона щодня ухвалює десятки рішень та підписує їх електронним підписом.

Це рішення створює небезпечний прецедент та ламає усю логіку електронного декларування.

"З 2016-го Україна відмовилась від паперових декларацій та перейшла на електронні, які автоматично з'являються на сайті НАЗК та доступні всім.

Надання можливості повернутися до паперових декларацій повністю перекреслює досягнення цієї реформи", вважає голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

До речі,  2019-го Брагіна подавала електронні декларації, а потім раптом вирішила, що її релігія це забороняє.  Суд просто повірив позивачці на слово.

Цим рішенням фактично створено практику, коли для уникнення електронного декларування достатньо просто заявити про наявність релігійних переконань. Тепер НАЗК має оскаржити рішення ОАСК в апеляції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: