fbpx
Сьогодні
08:45 06 Січ 2022

Протести в Казахстані: в Алмати силовики провели антитерористичну операцію, а Рада ОДКБ відправила миротворців

У четвер, 6 січня, усі фінустанови Казахстану тимчасово припинили діяльність на тлі масових протестів. За даними поліції, вранці мітингувальники намагалися штурмувати будівлю відомства

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

У Нацбанку Казахстану наголосили, що "враховували проведення контртерористичної операції в Алмати та тимчасові проблеми з Інтернетом". Сьогодні не працюватимуть банки другого рівня, обмінники, брокери, мікрофінансові організації, Казахстанська фондова біржа KASE та інші.

У четвер вранці, 6 січня, у Алмати на площу Республіки, де перебували близько 200 озброєних людей, деякі з вогнепальною зброєю, стягнули приблизно 50 одиниць техніки – БТР, бронемашини та військові вантажівки із озброєними силовиками.

Військові на БТР і бронемашинах взяли в кільце погромників і пізніше зняли оточення, почалася перестрілка. Після цього силовики поїхали з площі, а кілька людей залишилися на барикадах.

Поліція міста Алмати повідомила, що вночі вночі натовп намагався штурмувати будівлю відомства, загинули десятки людей.

Усі урядові будівлі у столиці Казахстану взяли під посилену охорону, біля аеропорту теж стоїть військова техніка. В Алмати почав працювати громадський транспорт.

Рада колективної безпеки ОДКБ прийняла рішення направити колективні миротворчі сили ОДКБ в Казахстан. Миротворці вводяться на певний термін.

Про це у своєму Facebook повідомив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Рішення прийнято у зв'язку зі зверненням президента Казахстану і "зважаючи на загрозу національній безпеці і суверенітету, викликаної, в тому числі втручанням ззовні".

"Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 договору про колективну безпеку прийняла рішення направити колективні миротворчі сили ОДКБ в Казахстан на обмежений за часом період з метою стабілізації і нормалізації обстановки в цій країні", – йдеться в повідомленні.

Своєю чергою в Держдумі РФ заявили, що миротворчі сили ОДКБ зможуть перебувати в Казахстані до тих пір, поки ситуація не стабілізується.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: