fbpx
Сьогодні
09:11 13 Лис 2021

У Фінляндії хочуть дозволити бачити працівникам зарплату колег: таким чином хочуть уникнути дискримінації

Уряд Фінляндії планує ухвалити в країні новий закон, який має дозволити працівникам перевіряти, скільки заробляють їхні колеги, якщо вони підозрюють, що зазнають дискримінації. Ініціатива є частиною спроби влади скоротити розрив у заробітній платі між чоловіками та жінками.

Про це пише Reuters.

Законопроєкт розкритикували як з боку профспілок, які хочуть ще більшої прозорості, так і з боку найбільшої організації роботодавців, яка заявляє, що це викличе більше конфліктів на робочих місцях.

Водночас лівоцентристська коаліція прем'єр-міністерки Санни Марін просуває закон, щоб зменшити різницю у заробітній платі.

"Центральним у програмі уряду є усунення невиправданих розривів в оплаті праці. Тепер проблема вирішуватиметься суворо", — наголошує міністр з питань рівноправності Томас Бломквіст.

Він сказав, що очікує на ухвалення законопроєкту в парламенті до виборів у квітні 2023 року.

Старша юристка основної організації роботодавців, Конфедерація фінської промисловості (EK), Катя Леппанен наголошує, що EK хотіла б провести додаткове дослідження різниці у заробітній платі. Каже, що надання інформації про заплату має бути добровільним.

Профспілки робітників та омбудсмен з питань рівноправності Юкка Мааріанваара заявили, що, на їхню думку, за останні три терміни перебування в уряді було проведено достатньо досліджень і що час діяти.

"Щоб подолати цей розрив, необхідно змінити ставлення і тому необхідно змінити закон, щоб змінити культуру", — наголошують у профспілках.

Згідно з рейтингом рівності оплати праці Організації економічного співробітництва та розвитку, у 2020 році фінські жінки заробляли на 17,2% менше, ніж чоловіки.

Звіт Фінського омбудсмена з питань рівноправності за 2018 рік показав, що причини часто схожі з причинами в інших західноєвропейських країнах — сегрегація ринку праці на професії, в яких переважають чоловіки та жінки. Також чоловіки рідше беруть відпустку для догляду за дитиною, ніж жінки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: