fbpx
Сьогодні
13:13 20 Сер 2021

В Україні може зрости ціна на газ після запуску "Північного потоку-2", - Зеленський

English version here

Фото Reuters

Запуск російського газопроводу "Північний потік-2" може спровокувати зростання цін на газ в Україні.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час інтерв'ю журналістам видань з країн "Нормандської четвірки" та США, повідомляє пресслужба Офісу президента.

При цьому, зауважується, Зеленський підкреслив: така ситуація може скластись внаслідок скорочення транспортування газу українською ГТС.

"Володимир Зеленський наголосив, що наша країна втратить від припинення транзиту газу через свою територію близько 2 млрд доларів на рік. Крім того, може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів, оскільки українським трубопроводом транспортуватиметься менше палива", — йдеться в повідомленні ОПУ.

Своєю чергою, директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко також вважає реальним підвищення цін на газ в Україні після запуску "Північного потоку-2", хоча й наголошує: цього може й не статись.

"Запуск російського газопроводу, по-перше, змусить Україну створювати нову схему транспортування природного газу – а це коштує великих грошей. По-друге, без транзитних обсягів оператор ГТС нестиме серйозні збитки, які можна компенсувати лише через підвищення тарифу для внутрішніх споживачів. По-третє ж, може ускладнитись схема експорту природного газу в Україну. Все разом це дійсно може призвести до підвищення цін на газ для українських споживачів", — пояснив Омельченко у коментарі "Рубриці".

При цьому він наголосив: спрогнозувати, наскільки саме піднімуться ціни на газ після запуску "Північного потоку-2", нині дуже складно, оскільки "все залежить від кон'юнктури на міжнародних біржах". Проте, підкреслює Омельченко, в Україні однозначно зростуть витрати на транспортування газу, які потягнуть за собою його здорожчання і для споживачів.

"Окрім, власне, транспортування газу, оператору ГТС необхідно буде робити демонтаж труб чи консервацію системи, змінювати схему поставок. Усе разом це може призвести до зростання транспортного тарифу на 20%. А це вже потягне за собою зростання загальної ціни на газ на 5-6%", — вважає Омельченко.

Втім, він наголошує: у разі, якщо світові ціни на газ впадуть, запуск "Північного потоку-2" не призведе до зростання цін в Україні: "В Україні ж існує прив'язка до міжнародної біржі. І якщо ціни там впадуть, то і в нас ціни можуть впасти".

"Реальна проблема нульового транзиту полягає не в кінцевій ціні на газ, яка є результатом багатьох змінних, а в тім, що ускладниться схема постачання газу до споживачів — оскільки буде дуже важко підтримувати тиск в трубі, якщо транспортувати газ із західного кордону України до, скажімо, Маріуполя чи Дніпра. А це – серйозні технологічні витрати", — резюмував Омельченко.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що час, необхідний для запуску "Північного потоку – 2", Україна має використати для захисту своїх інтересів та енергетичної безпеки.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: