fbpx
Сьогодні
11:59 20 Лип 2021

5 років поспіль у Голосіївському районі сморід фекалій: від влади вимагають вирішення проблеми

Фото: wikimedia.org

5 років поспіль у Голосіївському районі неможливо дихати – особливо влітку – жахливий сморід фекалій у повітрі доводить до нудоти у прямому сенсі слова.

Про це повідомляє еко-активістка Анна Загребельна у Фейсбук, передає Рубрика.

За її словами, причина смороду – занедбаний колектор та каналізаційні системи, які вимагають термінової очистки та ремонту.

"Реконструкцію колектора було заплановано на 2017 рік – за цей час КМДА виділила на це сумарно 600 мільйонів гривень! Де вони? Їх заблокували ГУ ДКСУ і унеможливили проведення робіт (див документ). Окрім того, новобудови створили додаткове навантаження на стару каналізаційну систему, яка не була розрахована на це. Кількість новобудов буде лише збільшуватися (зокрема White Lines біля Довженко-Центр : Dovzhenko Centre і ще 2-3 "свічки" на Голосіївській площі) і, відповідно, навантаження на каналізацію теж…", – зазначає еко-активістка.

Для вирішення проблеми жителі району вже залишили десятки заявок на 1551. Також було проведено журналістське розслідування завдяки Sevinç Salmanlı та Телеканал Київ.

Загребельна зазначає, що ходила на прийом до Володимир Прокопів "він із увагою поставився до проблеми і написав депутатські звернення, завдяки яким ми маємо викладені нижче документи із важливою інформацією. Дякую пану Прокопів Володимир, депутаткам Міла Ковалевська, Olha Chaika та їхнім помічникам за допомогу!"

Також разом із мешканцями будинків вул. Голосіївської та Голосіївського проспекту вона взяла участь у виїзній зустрічі (біля колектора) із головою Голосіївської РДА Сергієм Садовим, який пообіцяв допомогти.

Але зрештою, на звернення Володимира Прокопіва, кияни отримали відовідь від КМДА Олексія Кулеби, що 01.07 "надані доручення щодо проведення аварійно-відновлювальних робіт".

"Виникає питання: коли роботи нарешті почнуться? Пройшло вже 20 днів…", – обурюється Загребельна.

Активістка пояснює, чому це питання таке важливе:

  1. Нестерпний сморід не дає жити, спати, дихати і дуже негативно впливає на здоров'я – у мешканців з'являються алергія, нудота, головний біль.
  2. Псується #довкілля – повітря та підземні води – прямо навпроти колектора – озеро – у Голосіївський парк імені Максима Рильського.
  3. Може статися обвал – на фото видно, що бетонні плити йдуть під землю, а там одразу ж поруч станція метро "Голосіївська", зупинка громадського транспорту і Київська міська клінічна лікарня №10 (лікарі там теж жаліються на жахливий сморід!)
  4. Більше того – порушуються базові права людини – ст. 50 Конституції України: "Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди".

То що ж робити киянам?

Активістка пропонує залишати заявки по телефону 1551 чи на сайті www.1551.gov.ua із вимогами:

  • зробити ТЕРМІНОВУ реконструкцію колектора на Голосіївському проспекті;
  • очистити і модернізувати системи відведення дощових та зливних вод (лівньовки) на вулиці Голосіївській.

Також вона просить максимально поширювати цю інформацію, тегати у коментарях та ходити на прийоми до депутатів та їхніх помічників і просити допомогти вирішити цю проблему якнайшвидше. А потім просити відповідальних надати публічний звіт.

При цьому еко-активістка звертається не тільки до жителів міста, а й до предствників влади – нардепів, працівників КМДА, МОЗ, спеціалістів із екологічних питань.

"Якщо знаєте класних юристів, активістів та журналістів, хто може допомогти – будь ласка, позначайте їх у коментарях. Будемо дуже вдячні за допомогу та поширення інформації! Дуже важливо діяти зараз, але постфактум, коли #Київ залиє л̶а̶й̶н̶о̶м̶ екскриментами – у випадку катастрофи в Україні завжди знаходиться фінансування на усунення наслідків, але, будь ласка, давайте не допустимо цього!", – зауважує Загребельна.

Рубрика:
Екологія Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: