fbpx
Сьогодні
Фото 18:42 16 Лип 2021

У Німеччині повінь забрала життя понад сотні людей: фото

Фото: Reuters

Через циклон Бернд повені в Німеччині стали справжнім стихійним лихом і, за останніми даними, забрали життя вже більше сотні людей.

Про це повідомляє  Spiegel.

Повені сталися у двох землях на заході Німеччини — Рейнланд-Пфальці і Північному Рейні-Вестфалії.

Більше тисячі людей вважаються зниклими безвісти.

Повінь у Німеччині

Повінь у Німеччині

Вода завдала величезної шкоди місцевій інфраструктурі: у постраждалих землях зруйновані мости і дороги, пошкоджені лінії електропередач та зв'язку. Закриті кілька автобанів, підтоплені залізниці.

Повінь у Німеччині

Тисячі людей довелося евакуювати, сотні тисяч домогосподарств залишилися без електроенергії. Окремі села виявилися відрізаними від сполучення через зсуви і пошкоджених доріг. У кількох містах зафіксовані проблеми з водопостачанням.

Повінь у Німеччині

Повінь у Німеччині

На думку науковців, зміна клімату була однією з причин катастрофи.

Підвищення температури сприяє тому, що екстремальні погодні умови стають більш інтенсивними. Коли повітря нагрівається, воно містить більше вологи – цей феномен науковці відкрили ще в ХIХ столітті. Підвищення температури на один градус Цельсія збільшує здатність повітря утримувати вологу на сім відсотків. Ще одним наслідком підвищення глобальної температури повітря є те, що волога випаровується швидше – і на суші, і в морі. А це, своєю чергою, призводить до більш рясних дощів і сильних буревіїв, пише DW.

"Зливи, які ми спостерігали в Європі за останні кілька днів, – це екстремальні погодні умови. Їхня інтенсивність посилилася внаслідок змін клімату. І ця інтенсивність посилюватиметься надалі з подальшим потеплінням", – вважає Фрідеріке Отто (Friederike Otto) з Інституту змін навколишнього середовища Оксфордського університету.

"Будучи індустріальною країною, Німеччина нагрівається вдвічі швидше за показники глобального потепління, – констатує Йоганнес Квасс. – Це означає, що ймовірність сильних злив підвищилася на 20 відсотків у порівнянні з ХIХ століттям – і стала на 10 відсотків вищою, ніж коли я народився близько чотирьох десятків років тому".

Коли ґрунт і дренажні системи не можуть поглинати воду швидко, а розширення міської забудови перешкоджає всмоктуванню опадів, поверхневі стоки можуть перетворюватися на стрімкі зливові повені та призводити до значних руйнувань.

За словами Квасса, передбачити екстремальні погодні умови нескладно, але при цьому досі залишається практично неможливим точно спрогнозувати, де саме циклон виллє з неба на землю тонни води і які регіони постраждають найбільше. Саме тому громадам надзвичайно важко підготуватися до катастроф і таким чином мінімізувати збиток.

Більш того, через знищення певної рослинності та інших природних бар'єрів внаслідок змін температури і погодних умов зникло багато природних зон затоплення. "Поки тривають викиди CO2, ми, швидше за все, і далі спостерігатимемо подібні сильні зливи", – підсумовує Квасс.

германия ливни

германия ливни

германия ливни

германия ливни

германия ливни

германия ливни

германия ливни

германия ливни

германия ливни

Фото Reuters

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: