fbpx
Сьогодні
22:04 06 Лип 2021

У Великій Британії встановили шпали з переробленого пластику

Фото: Network Rail

На залізниці в англійському графстві Вілтшир уперше встановили експериментальні шпали, зроблені з перероблених пляшок, пакування та іншого пластикового сміття,

Про це повідомляє Network Rail, оператор залізничної інфраструктури Великої Британії, передає Хмарочос.

Шпали виробила компанія Sicut із місцевого сміття, яке інакше опинилося б на звалищі.

Пластикові шпали не кришаться й не гниють, є стійкими до вологи, мастила, хімічних реактивів та грибка. Тож сподіваються, що вони слугуватимуть щонайменше 50 років. Та й після цього, як сподіваються у компанії, демонтовані пластикові шпали можна буде переробити ще раз.

Шпали з пластику

Традиційно шпали роблять із бетону або дерева. При цьому з 31 липня у Великій Британії заборонять оброблені креозотом дерев'яні шпали. Креозот взагалі заборонений у Євросоюзі з 2013 року, однак просочені ним шпали дозволено було використовувати до цього часу. Креозот – токсична й канцерогенна рідина, від якої найбільше страждають працівники сфер, де його використовують, зокрема залізничники.

Дерев'яні шпали можна виготовляти з твердих порід дерева, що не потребують обробки креозотом, але їх Британія імпортує з Бразилії, що також не дуже екологічно.

Нові шпали поклали на шляхопроводі між Солсбері та Вормінстером. Раніше на цьому шляхопроводі лежали бетонні шпали, заважкі для цієї конструкції.

Шпали з пластику

Network Rail наголошує, що такі шпали не лише дозволяють використати пластикове сміття, але й дозволяють зекономити на обслуговуванні та мають довший термін експлуатації.

Композитні шпали зі скловолокна та поліуретану вже понад 30 років використовують на залізниці Японії. У 2000-х такі шпали почали вкладати й на європейських залізницях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: