fbpx
Сьогодні
09:17 25 Чер 2021

Канада вимагатиме від Ірану повних репарацій за знищення літака МАУ, - Трюдо

Канада вимагатиме від Ірану повного відшкодування та детального розслідування знищення літака компанії МАУ в січні минулого року.

Про це в Оттаві заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, коментуючи оприлюднення результатів офіційної канадської судово-медичної експертизи цієї авіакатастрофи, передає "Укрінформ".

"Канада наполегливо вимагатиме повних репарацій за знищення та шкоду, яку Іран завдав жертвам та їхнім родичам. Зокрема йдеться про повний облік подій, що мали місце, повну прозорість у питанні кримінального переслідування й конкретні гарантії від Ірану, аби таке ніколи не повторилося", – сказав Трюдо.

Він додав, що Канада також "робитиме кроки, аби домогтися відповідальності для Ірану на міжнародних форумах".

За словами Трюдо, Іран мусить "відповісти за приховування доказів, що відбулося після знищення літака рейсу PS752, в тому числі за перекопування бульдозером місця падіння до прибуття детективів".

"Іран повинен відповісти на ці запитання близьким жертв, аби вони могли заспокоїтися. Відповіді потрібні також світові, оскільки без них жодна держава, авіакомпанія чи пасажир не зможуть бути певними у безпеці іранського авіапростору", – підсумував глава уряду Канади.

Як повідомляла Рубрика, офіційна судово-медична експертиза падіння літака МАУ, яку провели в Канаді, нібито не виявила підтверджень, що літак був збитий навмисно. При цьому Іран так і не надав достовірного пояснення, чому і як його військові збили літак.

Довідка

Вранці 8 січня 2020 року рейс PS752 Міжнародних авіаліній України вилетів з Тегерана до Києва, але був збитий іранськими військовими невдовзі після зльоту. Усі 176 осіб на борту загинули.

Іран довго заперечував причетність КВІР до катастрофи і продовжує приховувати інформацію досі. У Тегерані обмежилися повідомленням про "притягнення до відповідальності" десяти осіб, але хто вони – невідомо.

Правозахисники Human Right Watch повідомили: Іран погрожує членам сімей загиблих в авіакатастрофі, намагаючись відвести звинувачення від Корпусу вартових Ісламської Революції, які збили цивільний лайнер ракетою.

Київ прагне притягнути до відповідальності винних у трагедії і домогтися від Тегерана гідної компенсації родичам загиблих. Іран же, не виявляючи готовності проводити об'єктивне розслідування, хоче скоріше здати справу в архів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: