fbpx
Сьогодні
10:46 22 Чер 2021

МВС Білорусі хоче включити національний прапор та гасло "Жыве Беларусь" до нацистської символіки

Фото Reuters

Міністерство внутрішніх справ Республіки Білорусь запропонувало включити національний білоруський біло-червоно-білий прапор і гасло «Жыве Беларусь» до переліку нацистської символіки і атрибутики.

Про це повідомляє білоруська служба "Радіо Свобода" з посиланням на провладний Союз журналістів Білорусі.

Так, до КДБ Білорусі надійшов на узгодження проєкт акту МВС "Про визначення списків організацій та інших структур, нацистської символіки і атрибутики".

У документі міститься список нацистської (колабораціоністської) символіки і атрибутики, зокрема біло-червоно-білий національний білоруський прапор і слоган "Жыве Беларусь!", які активно використовуються під час масових акцій протесту проти режиму Лукашенка.

Їхнє використання приписується режимом Лукашенка колабораціоністським формуванням і організаціям під час Другої світової війни.

Довідка

Торік самопроголошений президент Олександр Лукашенко вказував, що не ходить під біло-червоно-білим прапором, оскільки той "фашистський", та заявляв про намір "прибрати цю фашистську символіку з суспільства".

Біло-червоно-білий прапор – історичний національний символ Білорусі, офіційний прапор Білоруської Народної Республіки (1918–1919) і державний прапор Республіки Білорусь до 1995 року. Після референдуму, ініційованого та незаконно проведеного Лукашенком, використання цього прапора в країні фактично заборонили. Офіційним став прапор, аналогічний прапору Білоруської РСР, лише без серпа і молота, а біло-червоно-білий перетворився на символ протесту.

Гасло "Живе Білорусь" як політичний національний заклик вперше прозвучав у 1910 році. У 1920-х цей заклик звучав на зборах білоруських студентів у Празі, пізніше – на білоруських зборах у Парижі, Вільнюсі. У Другій світовій війні вираз "Живе Білорусь" використовувався білорусами незалежно від політичних поглядів, у тому числі в радянській пресі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: