fbpx
Сьогодні
15:25 11 Чер 2021

Дендрологи вважають, що висадити мільярд дерев — реально, але є ризики

За словами фахівця, увагу потрібно звернути на породи, які будуть висаджуватися, і приділити час догляду за деревами після висадки, інакше вони загинуть 

Ігор Куземко, дендролог Національного інституту еволюційної екології роз'яснює, що цифра в мільярд дерев — реалістична, але існують ризики, пов'язані з нестачею території та озелененням видами, які можуть зашкодити довкіллю:

«Лісгоспами України у 2020 році було висаджено, якщо я не помиляюся, 280 мільйонів дерев. Але, виникає питання, де візьмуться ці площі? Тому що це, на перший погляд, мільйони гектарів. По-друге, важливо, які саме дерева будуть висаджуватися. Тобто, одна справа — це аборигенні дерева, інша справа — якщо це будуть чужорідні, занесені дерева. Вже була програма "Ліси України", і на папері було все дуже красиво, а за фактом я особисто бачив, орали степи, висаджували робінію і дуб червоний — дуже інвазивні види, які взагалі не можна у нас садити. У цьому я бачу проблему», — пояснює експерт для Рубрики.

Він також додає, що кількість висаджених дерев «нічого не вирішує», адже дерева важливо не тільки висадити, а й доглядати за ними, і є ризик того, що через рік від висадженого мільярда дерев нічого не залишиться:

«Навряд чи будуть висаджуватися повномірні дерева. Я не думаю, що в Україні є така кількість посадкових матеріалів, навіть на всіх розсадниках, хоч приватних, хоч державних. Висаджуватися будуть, як в сільгоспах, просто жолуді? І раз-два на рік їх потрібно хоча б обкошувати, тому що бур'яни їх просто заглушать і не дадуть деревам розвинутися навіть, якщо вони приживуться. Через рік-два дерева все одно засохнуть без якогось регулярного нагляду, поки вони не піднімуться хоча б до метрової висоти», — вважає дендролог. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: