fbpx
Сьогодні
Фото 21:30 01 Чер 2021

Українські полярники сфотографували "летючі" айсберги й острови поруч зі станцією. Що це за явище?

Науковці української полярної експедиції біля станції «Академік Вернадський» зафіксували незвичне явище: велетенські айсберги та острови, які «зависли» в повітрі над поверхнею океану. Полярники пояснюють, що це міражі — такі ж, які можна побачити над розпеченим асфальтом автошляхів або пісками пустелі.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Українські науковці розповіли, що над водою океану такий міраж трапляється виключно в полярних регіонах, і найчастіше саме довкола Антарктиди. Адже там холодне повітря з континенту має змогу виходити на відносно теплий та не скований кригою океан.

Полярники зазначають, що на відміну від пустельних (чи асфальтних) міражів, які формуються внаслідок нагріву поверхні сонцем, в Антарктиці необхідний контраст температури підтримується внаслідок накопиченого за літо тепла океану. Тому тут міражі можуть не відступати днями, а то й тижнями.

«Добре все ж таки, що летючі айсберги — це лише міраж, бо інакше, крім відганяння пінгвінів, нашим полярникам довелося б відганяти від станції ще й величезні шматки криги», — зазначають полярники.

летючі айсберги

летючі айсберги

летючі айсберги

летючі айсберги

Що ж таке міраж?

Це явище аномального заломлення світла в атмосфері, при якому, крім предметів в їхньому дійсному положенні, з'являються також їхні уявні зображення, які є результатом внутрішнього відбиття в атмосфері.

Тонкий прошарок гарячого повітря «залипає» над поверхнею, не встигаючи підійматися і перемішуватись — він діє, як криве дзеркало, іноді навіть наближуючи далекі предмети.

Водночас горизонт, який бачить спостерігач в цей час, є умовним — він лежить нижче справжнього. Чим більше контраст температури над океаном, тим нижче буде розташований умовний горизонт і утвориться товстіша смуга міражу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: