fbpx
Сьогодні
15:59 15 Тра 2021

Україна неможлива без Європи, а Європа неможлива без України, - Зеленський

Фото: ОПУ

Президент України у День Європи звернувся до українців щодо важливості цього свята.

Своє текстове звернення він розмістив у Telegram.

Президент підкреслив, що наразі День Європи став вагомішим святом, аніж тематичні заходи на центральних площах українських міст і ярмарки їжі.

"Приналежність України до Європи ніколи не викликала суперечок серед географів, але часто породжувала палкі дебати серед політиків. Та врешті-решт, як це й має бути у європейській країні, вирішальне слово в цих дебатах сказало українське суспільство", – зазначає Зеленський.

Глава держави наголосив, що на сьогодні День Європи символізує для українців усвідомлення свого шляху та суспільний вибір на користь фундаментальних принципів і цінностей.

"І з 2014 року, коли сотні наших громадян віддали за цей вибір власне життя, а тисячі продовжують захищати його й нашу землю з початком війни на сході, День Європи назавжди став для нас особливим і знаковим днем", – вважає Зеленський.

Він подякував, тим державам ЄС, які вже підтримали його ініціативу та підписали двосторонні декларації про перспективу майбутнього членства України у Євросоюзі. Зеленський переконаний, що це коло держав ставатиме дедалі ширшим.

Зеленський також згадав про процес громадського обговорення, однак президент України вважає, що дискусія в межах Конференції про майбутнє Європи не повинна обмежуватися кордонами ЄС, а має стосуватися й України – "найбільшої європейської держави, що чітко заявила про свій вибір і захищає його восьмий рік поспіль". Він наголосив, що створена у межах цієї конференції цифрова платформа дасть українцям можливість висловити свою думку щодо життя Європи.

Володимир Зеленський зазначив, що одним з результатів Конференції про майбутнє Європи мало б стати відкриття перспективи приєднання до ЄС України, яка "поділяє його фундаментальні цінності, готові не на словах, а на ділі виборювати їх і захищати".

"І ми щиро віримо, що незабаром зможемо відзначати в Україні не день, а рік Європи. Перший рік нашого повноцінного членства в ЄС. Перший серед майбутніх століть історії України у складі європейської родини. Бо Україна неможлива без Європи, а Європа неможлива без України", – підкреслив президент України.

Нагадаємо, що цьогоріч Україна 15 травня святкує День Європи.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: