fbpx
Сьогодні
13:15 02 Бер 2021

Екоактивісти закликають киян не створювати попит на первоцвіти

Для збереження перших весняних квітів у Києві до патрулів правоохоронних та екологічних органів приєднаються екоактивісти.

Про це оголосили на пресконференції у VCENTRI HUB при Центрі публічної комунікації та інформації, пише "Вечірній Київ".

Активісти закликають громадян не зривати, не купувати, не продавати , а також не робити фото й селфі серед проліска, білосніжників, шафрану Гейфеля, та інших перших квітів.

"Туристи не тільки витоптують ґрунт на квіткових галявинах. Викладаючи гарні фото у соцмережі вони несвідомо мотивують інших робити те саме, або ж купувати квіти", – Яніна Лучейко, співзасновниця екотуристичної громадської організації «Зелене Серце Карпат».

За словами Людмили Пейч, членкиня ГО «Екопарк Осокорки, на осокорківських луках часто доводиться боротися зі знищувачами півників, які заїжджають сюди на машинах і зривають квіти на продаж. Проте поліція немає у своєму списку охоронюваних рослин саме червонокнижних півників. Тож їх організація готова створити новий методичний матеріал та інфографіку для поліції та всіх активістів, які братимуть участь у рейдах з охорони природи.

Важливість збереження перших квітів пояснив Андрій Хрутьба, начальник відділу еколого-освітньої роботи НПП "Голосіївський":

"Якщо рослину зірвано, через відсутність листя вона не може шляхом фотосинтезу створювати поживні речовини в цибулині. Все це призводить до того, що там, де цього року будуть зірвані первоцвіти, наступного їх може не бути зовсім. Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти — зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, мурах, комах, котрі захищають ліс від шкідників. Зникнення первоцвітів ставить під загрозу цілу екосистему."

Нагадали під час пресконференції й про відповідальність за порушення законодавства та самовільне зривання первоцвітів.

"Адміністративна відповідальність за збір та реалізацію первоцвітів наступає відповідно до ч. 1 ст. 881 Адмінкодексу України, і тягне за собою штрафи від 510 до 1700 грн із конфіскацією рослин. Згідно з ч. 2 цієї ж статті зривання червонокнижних рослин у межах природно-заповідного фонду, або рослин, які охороняються міжнародними договорами, тягнуть за собою штраф від 1700 до 3655 грн.

Але окрім штрафів, порушники мають ще сплатити компенсацію за кожну здобуту рослину. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) коштуватиме 62 грн за штуку, шафран (крокус) та підсніжник — від 49 до 62 грн в залежності від виду, сон трава — від 37 до 62 грн в залежності від виду", — зауважила Інга Малько, екологиня, голова правління ГО «Стародуб», засновниця ККА «Eco-friendly».

Нагадаємо, на Чернігівщині створили новий ботанічний заказник.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: