fbpx
Сьогодні
Фото, відео 09:20 06 Жов 2020

Масові протести у Киргизстані, штурм "Білого дому" та звільнення експрезидента, сотні постраждалих: що відбувається в Бішкеку

English version here

Фото Reuters

У Бішкеку, столиці Киргизстану, масові протести через результати парламентських виборів. Протестувальники звільнили декількох ув'язнених політиків з СІЗО, штурмували будівлю парламенту і кабінету президента. Під час спроб розгону акції постраждали десятки правоохоронців.

ЧЕРЕЗ ЩО РОЗПОЧАЛИСЯ ПРОТЕСТИ?

У неділю, 4 жовтня, в Киргизстані пройшли парламентські вибори. Попередні результати свідчать про те, що бар'єр в 7% подолали лише 3 партії, які, як вважається, пов'язані з сім'єю президента Сооронбая Жеенбекова і сім'єю Матраїмових — однієї з найвпливовіших родин країни, пишуть #Букви. 

Прихильники 11 партій, які не подолали поріг, не згодні з результатами виборів. Вони вимагають проведення повторного голосування.

Вдень громадяни вийшли на акцію протесту на площу Ала-Тоо в центрі Бішкека. До вечора на місці, за оцінками місцевого видання АКІpress, зібралося близько 6 тисяч осіб. Весь цей час акції були мирними.

ЗІТКНЕННЯ З МІЛІЦІЄЮ

Близько 20-ї години за місцевим часом Міністерство внутрішніх справ Киргизстану звернулося до учасників протестів, закликавши їх розійтися.

"МВС закликає мітингувальників розійтися з площі Ала-Тоо в Бішкеку. Серед протестувальників є люди, які вживають алкоголь і намагаються порушити громадський порядок. Нагадуємо, що в разі виникнення загрози здоров'ю громадян або інших несприятливих подій відповідальність лягає на організаторів мітингу, зокрема, лідерів кількох партій і їх активних членів. Тому ми закликаємо учасників протесту розійтися, щоб забезпечити безпеку громадян і не порушувати спокій громадян", —  заявили в МВС.

Ближче до 21 години, пише АКІpress, частина мітингувальників намагалися перелізти через паркан "Білого дому" (Жогорку Кенеша) — будівлі, де розміщений як кабінет президента, так і парламенту.

Коли основна частина демонстрантів спробувала зламати залізні ворота, правоохоронці застосували світло-шумові гранати і сльозогінний газ. Пізніше цей факт підтвердили в пресслужбі МВС.

"МВС закликало мітингувальників мирно розійтися з площі Ала-Тоо. Однак учасники мітингу і його організатори намагалися порушити громадський порядок і перекрити рух проспектом Чуй. Потім вони агресивно рушили по проспекту Чуй і спробували зламати залізні ворота, які оточували будівлю Жогорку Кенеша. Вони кидали каміння і намагалися пройти через ворота. Тому, щоб забезпечити безпеку городян, а не порушити спокій міста, мітингувальників довелося розігнати за допомогою спеціального газового і звукового обладнання і водометів", — заявили в МВС.

Міністерство також повторно закликало протестувальників розійтися і попередило, що міліція перебуває в "режимі підвищеної готовності".

Під час розгону між протестувальниками та правоохоронцями відбувалися сутички. Протестувальники вступали в активну конфронтацію з правоохоронцями, закидали камінням міліціонерів і авто міліції. З цією метою учасники протесту, пише 24.kg, використовували розламані фрагменти бордюрів і мармурові плити пам'ятника Бішкеку баатиру, який будують неподалік.

Під час розгону був поранений один з організаторів мітингу — кандидат в депутати від однієї з партій Жанарбек Акаєв. Отримавши медичну допомогу, він приєднався до мітингу.

Згідно з повідомленнями МОЗ, під час зіткнень напади відбувалися і на співробітників "швидкої".

Серед них є госпіталізовані, два авто медслужби розбиті, а за інформацією мерії Бішкека, ще шість авто пошкоджені.

За даними МОЗ, під час протестів 5 жовтня поранення отримали майже 600 протестувальників. Один із них помер від тяжкої травми голови.

По оперативным данным на 08:00ч 6 октября 2020 года всего в организации здравоохранения поступили по линии скорой помощи…

Posted by Кыргыз Республикасынын саламаттык сактоо министрлиги on Monday, October 5, 2020

За даними відомства станом на 8:00 6 жовтня (за місцевим часом) загалом до закладів охорони здоров'я надійшли 590 постраждалих, 439 з яких були відправлені на амбулаторне лікування після надання первинної медичної допомоги.

"150 постраждалих з різними травмами госпіталізовані, з них 13 постраждалих знаходяться в реанімації. 1 потерпілий помер", — повідомили в Міністерстві охорони здоров'я Республіки.

Ніяких подробиць про особу загиблого або травми, які були отримані, відомство не приводить.

ШТУРМ "БІЛОГО ДОМУ"

В результаті розгону силовикам вдалося на деякий час відтіснити мітингувальників від будівлі "Білого дому" і площі.

Однак незабаром учасники протесту повернулися в ще більшій кількості та взяли верх. Тоді їм вдалося прорватися на територію "Білого дому".

Близько 3 години ночі (опівночі за київським часом) мітингувальники штурмували "Білий дім". При цьому частина присутніх зайшла у "Білий дім", інша частина мала намір піти до Держкомітету національної безпеки.

У цей час будівля "Білого дому" вже була порожньою. Протестувальники прогулювалися по порожніх кабінетів, ніхто не перешкоджав їхнім діям.

ШТУРМ БУДІВЛІ ДЕРЖКОМІТЕТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

Водночас інша частина протестувальників почала штурм будівлі Держкомітету національної безпеки.

За інформацією ЗМІ, демонстранти протаранили ворота будівлі вантажівками, при цьому міліція не чинила опору.

ЗВІЛЬНЕННЯ ЕКСПРЕЗИДЕНТА

У Киргизстані протестувальники змогли домогтися звільнення із СІЗО колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, повідомляє Интерфакс.

Зазначається, що протестувальники прорвалися на територію Державного комітету національної безпеки країни, у СІЗО якого й утримували Атамбаєва. Його вивели самі співробітники спецслужб, які перейшли на бік активістів.

Posted by Kunduz Zholdubaeva on Monday, October 5, 2020

Після захоплення резиденції президента там влаштували пожежу, палали кілька поверхів. Опозиція захопила владу в місті та почала формувати державні органи. Тимчасовим комендантом Бішкека став колишній заступник міністра внутрішніх справ Курсан Асанов. Виконувачем обов'язків голови Держкомітету нацбезпеки став заступник Радбезу Омурбек Суваналієв. Також у місті формують народні дружини.

Окрім Атамбаєва, протестувальники звільнили ще кількох популярних опозиціонерів, які сиділи за ґратами — ексдепутата Садира Жапарова (його визнали винним у захопленні заручника у 2013 році) та експрем'єра Сапіра Ісакова (засуджений за корупцію).

РЕАКЦІЯ ВЛАДИ

Президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков тривалий час не коментував протести. На ранок його прессекретарка Толгонай Стамалієва заявила, що очільник країни «контролює ситуацію». Вона також сказала, що Жеєнбеков доручив Центрвиборчкому Киргизстану проаналізувати порушення на парламентських виборах і ухвалити відповідне рішення — аж до анулювання їх результатів.

На ранок Жеенбеков записав відеозвернення, яке виклав у Facebook. У ньому він заявив, що «деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу» й «порушили суспільний порядок». За словами президента Киргизстану, він віддав силовикам наказ не відкривати вогонь по протестувальниках.

«Я закликаю лідерів політичних партій заспокоїти своїх прихильників і відвести їх із місць скупчення. Закликаю усіх своїх співвітчизників зберігати мир і не піддаватися на заклики провокаційних сил», — ідеться у відеозверненні Жеєнбекова.

Уряд Киргизстану розіслав пресреліз, де заявив, що нині функціонує в особливому режимі, а державні структури працюють над «забезпеченням громадської безпеки й правопорядку». А, за повідомленнями ЗМІ, у відставку подали очільники одразу трьох із семи киргизьких областей: Наринської, Таласської (заявив про підтримку протестів) та Іссик-Кульської.

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

протести Киргизстан

Фото Reuters

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: