fbpx
Сьогодні
Фото, відео 21:10 03 Жов 2020

Океан гине. У Росії на Камчатці сталася екологічна катастрофа: на узбережжя викинуло мертвих риб, восьминогів і морських їжаків

Фото: Greenpeace России

У Росії на Камчатці на узбережжі Тихого океану сталася екологічна катастрофа – там рівень нафтопродуктів у воді перевищив норму в 4 рази і фенолу – в 2 рази. Внаслідок забруднення океанських вод викидами з річки, яка впадає в океан, постраждали десятки людей – у них діагностують масові отруєння та алергії.

Про це повідомив у своєму Instagram російський журналіст Юрій Дудь.

За його словами, перші ознаки отруєння почали помічати серфінгісти близько трьох тижнів тому. Люди відчували помутніння, сухість, біль і відчуття плівки в очах, боліло горло і набухали зв'язку. 20 людей з табору серфінгістів отруїлися.

Коли російська влада зробила проби води, їх результати вразили: рівень нафтопродуктів у воді перевищив норму в 4 рази і фенолу – в 2 рази. Причому на берег почало виносити гори мертвих морських мешканців.

"Нещодавно ми отримали від Greenpeace супутникові знімки річки, що впадає в океан, і яка, очевидно, і принесла смерть всьому живому. Вже 9-го числа (9 вересня – ред.) Річка виливала тоннами отруту в океан. Ніякої реакції щодо запобігання катастрофи і порятунку ситуації не було", – розповів Дудь.

View this post on Instagram

На видосах – Камчатка прямо сейчас. На фото в респираторе – Антон Морозов @snowave_kamchatka, тот самый серфер из нашего выпуска про Камчатку, который вместе с друзьями превратил Халактырский пляж в мировую достопримечательность. Вот что он пишет: «Еще 3 недели назад все после серфинга начали испытывать странные неприятные симптомы. Помутнение, сухость, боль и ощущение пленки на глазах. Першило горло, отекали и садились связки. Вкус океана – горький, не соленый, совершенно непривычный. Спустя время у нас – человек 20, проживающих в лагере, кто катает часто, – случилось отравление. Решили, что кишечная инфекция. И параллели не проводили. Было странно, но вода была вроде прозрачной, мы списывали это на возможные аллергические реакции на планктон или другие естественные биологические процессы и ждали прогнозируемого шторма. Была надежда, что с ним все это пройдет. Но это оказалось началом. В понедельник информация вышла в сеть. Власти отправили специалистов брать пробы. Вода становилась все более странной, мутной, густой. Из разных концов побережья приходили фото и видео, на которых – горы мертвых обитателей повсюду. Предварительные результаты проб показали превышение нефтепродуктов в 4 раза и фенола в 2 раза. Вчера и сегодня многие начали спешно уезжать с океана. Симптомы появляются даже без контакта с водой. Каждый час приходит новая информация и недавно получили от Greenpeace спутниковые снимки реки, которая впадает в океан, и которая, очевидно, и принесла смерть всему живому. Снимки в хронологии 1, 9, 24 сентября показывают, что 9-го числа река уже выливала тоннами отраву в океан. Получается, прошел уже почти месяц. Никакой реакции по предотвращению катастрофы и спасению ситуации не было. Вероятно, если бы ответственные за это событие люди были мужественней и заявили о своем промахе и начали спасательные операции – масштабы этого можно было держать под контролем. Но уже месяц из реки изливается яд, который убивает все вокруг». (Первое видео – пятно в океане, третье – просто жуть)

A post shared by Юрий Дудь (@yurydud) on

Виходить, пройшов вже майже місяць. Ніякої реакції щодо запобігання катастрофи і порятунку ситуації не було. Ймовірно, якби відповідальні за цю подію люди були мужній і заявили про своє промаху і почали рятувальні операції – масштаби цього можна було тримати під контролем. Але вже місяць з річки виливається отрута, що вбиває все навколо.

камчатка экология

"На Камчатці, на узбережжі Тихого океану кояться дивні речі: трупи риб, восьминогів, морських їжаків. Сама вода теж дуже нездорового кольору. Камчатське управління метеорології і моніторингу навколишнього середовища повідомляє, що зареєструвало підвищений вміст нафтопродуктів, зокрема фенолів, а також фосфору, фосфатів, і іншої краси", – пише Telegram-канал Mash.

Відзначається, що місцеві жителі також говорять про бензол.

Зараз екологи розглядають можливість організувати оперативний моніторинг ситуації з космосу.

экология камчатка

экология камчатка

экология камчатка

За словами жителів, вода в районі Халактирського пляжу змінила колір і стала небезпечною для здоров'я людей.

Місцеві жителі публікують в соцмережах повідомлення про викинутих на берег мертвих морських тварин. Влада закликала мешканців утриматися від відвідування Халактирського пляжу.

На фото видно, як на березі лежать тіла тюленів і інших тварин, а вода набула жовтого кольору.

экология камчатка

экология камчатка

экология камчатка

экология камчатка

"Сталося страшне – в наш Тихий океан на Камчатці стався витік чогось отруйного. Все дно – мертве. Восьминоги, риба, морські зірки і їжаки – всі мертві від мису Наличево до Авачинської бухти. А це більше 40 км", – написала місцева жителька в Facebook.

Случилось страшное – в наш Тихий океан на Камчатке произошла утечка чего-то ядовитого. Все дно – мёртвое. Осьминоги,…

Posted by Yola Zikratova on Friday, October 2, 2020

 

Мешканка Петропавловська-Камчатського Катерина Диба розповіла, що вже кілька тижнів камчатські серфери відчувають проблеми зі здоров'ям після повернення з води: у людей погіршується зір, з'являється сухість і біла пелена в очах, першіння в горлі. За словами Катерини, у багатьох була слабкість, нудота і висока температура. Вона додала, що приблизно в один час з появою перших симптомів на Халактирському пляжі і в акваторії проводилися військові навчання.

Дівчина опублікувала Інстаграмі фотографії та відео загиблих морських тварин. "Сьогодні хлопці [серфери] пірнали і спливли зі сльозами на очах! Все дно всіяне трупами морських тварин. Вся наша підводна краса тепер сіро-жовтого кольору. Риби ніби зварені в окропі", – написала вона.

View this post on Instagram

🎥 @lefffu Мой любимый Океан погибает… Осьминожки Дофлейна… А вы знаете, что у них 3 сердца и любят они один раз за всю свою жизнь! Они умные, любопытные и у них есть глаза! Очень жаль, что я пишу о них сейчас, когда каждый день на Тихоокеанское побережье Камчатки выбрасывает десятки трупов этого фантастического создания! А мы не знаем, почему🤷🏻‍♀️ и как им помочь! Самое ужасное в жизни – это беспомощность. И жители Камчатки уже столкнулись с этим. Кто-то не осознает, кто-то закрывает глаза, кто-то не верит… но, так или иначе, всех это коснется! 😓 @vv_solodov @_svetlana__radionova_ @greenpeace @greenpeaceru

A post shared by Kristy Fury (@kristy_rozenberg) on

View this post on Instagram

⚠️Тихий океан в опасности – и это настоящая катастрофа! ⠀ Я до сих пор не могу поверить в то, что это происходит у нас дома, на Камчатке. С нашим Океаном. Хочется кричать! ⠀ После занятий на Халатырском пляже сёрферфы заметили ухудшение зрения! Сразу несколько человек жаловались на подобный недуг, глаза стали чувствительнее к яркому свету. Чуть позже был поставлен диагноз – ожог роговицы! ⠀ Но в опасности не только люди! На берег выброшены ларги, рыба, другие жители океана и даже птицы, при этом без телесных повреждений. Они мертвы. Я не могу поверить в это. ⠀ По просьбе губернатора @vv_solodov взяли пробы воды. Ждём результатов, но какими бы они не были – последствия уже необратимы! Зафиксировано превышение содержания нефтепродуктов В 4 РАЗА, а также превышение фенола в 2 раза! Причины загрязнения неизвестны, но исходя из объема воды в Тихом, можно сделать вывод о том, что вредоносных веществ недопустимо много. Возможно, это произошло из-за проводившихся неподалёку военных учений. Виноват человек. ⠀ Океан в УМИРАЕТ! Важно действовать как можно скорее и дать этому страшному событию широкую огласку! ⠀ Необходим МАКСИМАЛЬНЫЙ РЕПОСТ! Мы должны спасти #ТихийОкеан ⠀ #тихийвопасности #спаситетихий

A post shared by Дарья Лашина (@lasha_dasha) on

Причини екологічної катастрофи на Камчатці

З самого початку, коли почали говорити про можливе екологічне лихо, були дві версії розливу нафти в Авачинській затоці:

  • витік з вантажних суден, що проходили через затоку
  • витік в результаті військових навчань Тихоокеанського флоту Росії

Джерело видання "Медуза", близьке до уряду Камчатського краю, розповів, що забруднення могло статися через військових, які вилили відходи в річку. Міноборони відкидає причетність до інциденту.

У прес-службі Тихоокеанського флоту відзначили, що інформація про те, що флот пов'язаний із забрудненням океанічної води в районі пляжу, не відповідає дійсності.

 

Як ситуацію пояснюють у владі

Точну причину забруднення води влада обіцяла встановити до 2 жовтня, але нових заяв прес-служба губернатора краю так і не зробила.

Спершу Міністерство природи Камчатського краю запевняло, що колір води на Халактирському пляжі нормальний, а запах повітря цілком свіжий. Тому, мовляв, хвилюватися немає причин.

Щоб заспокоїти росіян місцевий уряд навіть опублікувало відеодоказ. Але саме їм себе і видали. На відео помітні сліди коліс на піску пляжу. Тому, припускають, саме перед зйомкою пляж розчищали від мертвих тварин.

View this post on Instagram

Халактырский пляж в данный момент. Цвет воды нормальный, запах воздуха обычный, пляж совершенно чистый. Утром инспектора природного парка "Налычево" посмотрели прибрежную зону ООПТ – ничего аномального не зафиксировано. Сотрудники МЧС обследуют берег пляжа на всем его протяжении на квадроциклах с применением БПЛА. Параллельно группа выехала на Малую Лагерную. Кроме того продолжается отбор проб воды специалистами Росприроднадзора, Роспотребнадзора, УГМС.

A post shared by Минприроды Камчатского края (@minprir_kamchatka) on

Згодом в Мінприроди таки підтвердили, що на пляжах виявляли тіла мертвих морських мешканців, а в воді виявили перевищення вмісту нафтопродуктів і фенолу. Втім досі запевняють, що все не так страшно.

"Ми зафіксували поодинокі перевищення по нафтопродуктах (в 3,6 рази) і фенолу (в 2,5 рази). Це ненормальна ситуація, але в той же час, такі перевищення не могли привести до важких екологічних наслідків", – запевнив виконуючий обов'язки глави Мінприроди Олексій Кумарков.

До цього влада протягом місяця намагалися замовчувати цю тему.

Слідчий комітет в суботу, 3 жовтня, оголосив про перевірку інформації про масову загибель морських тварин на декількох пляжах Камчатського краю.

"За попередніми даними слідства, загибель морських мешканців сталася через потрапляння в прибережні води Тихого океану підвищеної концентрації нафтових вуглеводнів і фенолів від невстановленого джерела в районі бухт Мала, Середня і Велика Лагерна. Також морська вода змінила колір", – йдеться в повідомленні слідчого комітету, передає Російська служба ВВС.

Реакція екологічних організацій

Грінпіс звернувся до Росприроднагляд, Росспоживнагляд, Міноборони і Генпрокуратуру з вимогою негайно розслідувати причини забруднення океану біля Халактирського пляжу на Камчатці.

"Забруднення акваторії поблизу Халактирського пляжу вже призвело до загибелі морських тварин, отруєння людей. Унікальна природа Камчатки, Світова природна спадщина ЮНЕСКО знаходиться під загрозою. Один з кращих пляжів для серфінгу в Росії, одна з головних туристичних принад краю небезпечна для життя", – заявив керівник кліматичного проекту Грінпісу в Росії Василь Яблоков.

Він закликав якомога швидше виявити джерело забруднення і запобігти його подальшому розповсюдженню. У Грінпісі вважають, що "на Камчатці сталася екологічна катастрофа".

"Масштаб забруднення досі не визначено, але той факт, що мертвих тварин знаходять по всьому узбережжю, підтверджує серйозність ситуації", – відзначили в організації.

экология камчатка

Фото: Greenpeace Росії

экология камчатка

Фото: Greenpeace Росії

экология камчатка

Фото: Greenpeace Росії

экология камчатка

Фото: Greenpeace Росії

Халактирський пляж знаходиться в 30 кілометрах від Авачинської затоки Тихого океану, неподалік від Петропавловська-Камчатського. Частина пляжу належить військовим, які регулярно проводять навчання на його території.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: