fbpx
Сьогодні
16:29 12 Вер 2020

Евакуація танкера "Delfi" обійшлася у 14 млн: на що витратили та хто платив

На те, щоб прибрати затонулий танкер «Делфі» з одеського пляжу, витратили близько 14 мільйонів гривень. Взяли їх не з держбюджету.

Про гроші повідомив на брифінгу 11 вересня Андрій Іванов — директор фірми «Трансшип», до складу якої входить дочірнє підприємство «Краншип», що евакуйовувало судно, пише Укрінформ.

За 14 мільйонів вони загерметизували пробоїни корпусу танкера, відкачали близько 300 тонн піску та мулу, а також вирізали й видалили з борту аварійного судна до 50 тонн металоконструкцій. Потім танкер стабілізували і відбуксирували.

Нагадаємо, забрати танкер з берега вдалося лише 10 вересня, майже через рік після катастрофи.

Хто платив?

Гроші тратили не державні. Профінансувати роботи згодилася приватна компанія «Бруклін-Київ».

На брифінгу 11 вересня повідомили, що вона сподівається компенсувати витрати коштом збуту металолому після розпилу танкера на території порту Чорноморськ.

Також згідно з чинним законодавством, керівники «Бруклін-Київ», а також держпідприємство «Адміністрація морських портів України», які забезпечили евакуацію, можуть звернутися за компенсацією до колишнього судновласника.

Що за компанія і чому вона евакуйовувала танкер?

За даними YouControl, «Бруклін-Київ» зареєстрована в Одесі, працює з 2001 року, а її установчий капітал складає понад 2 млн грн. Основним видом діяльності є складування і зберігання.

Також компанія займається гуртовою торгівлею зерна, необробленого тютюну та кормами для тварин, обслуговує об'єкти та проводить електротехнічні й монтажні роботи.

Нагадаємо, у ніч 22 листопада 2019 року штормові хвилі зірвали з якоря танкер Delfi, який перебував в акваторії порту "Южний". Біля узбережжя Одеси судно сіло на мілину, членів екіпажу евакуювали. Судновласник кілька разів переносив терміни підйому танкера з мілини.

26 серпня 2020 року фахівці ТОВ "Краншип" поставили судно на рівний кіль.

Наприкінці серпня ДП "Адміністрація морських портів України" в особі Одеської філії АМПУ подала позов до власника танкера Delfi. Господарський суд Одеської області наклав арешт на судно і призначив на 23 вересня розгляд позову АМПУ про стягнення 2,4 млн грн з судновласника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: