fbpx
Сьогодні
19:12 19 Сер 2020

На 102 році життя помер видатний український науковець Борис Патон

На 102 році життя помер видатний український науковець Борис Патон.

Про це повідомили в апараті РНБО у коментарі УП.

Формується державна комісія з поховання, яка вирішуватиме основні питання, оскільки в науковця фактично немає родичів.

Борис Патон – незмінний з 1962 року президент Національної академії наук України і Інституту електрозварювання (імені свого батька) з 1953 року, вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952). Патон є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більше 1200 публікацій, в тому числі 20 наукових монографій.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття родині та близьким Бориса Патона:

"Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда.

Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Однак немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його постаті.

І масштаб тієї втрати, якої сьогодні зазнала наша країна. У віці 101 року від нас пішов великий українець.

Я щиро дякую долі за те, що в житті мені випала можливість особисто поспілкуватися з Борисом Євгеновичем.

Це була грандіозна особистість. Важко писати про нього в минулому часі.

Мої щирі співчуття родині та близьким Бориса Євгеновича. Вічна пам'ять!"

Металург, інженер, винахідник, науковець, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда….

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, August 19, 2020

Довідка:

Народився в Києві, в сім'ї відомого вченого-мостобудівника, директора та засновника Інституту електрозварювання Євгена Патона і домогосподарки Наталії Патон. Род Патонів – стародавній і відомий настільки, що виник навіть напрям досліджень – патонознавство. Пращури Євгена Патона — дворяни Російської імперії, вони обіймали чільні посади як на військовій, так і на цивільній службі.

Вчитися пішов на інженера-електрика. У воєнний 1941-й рік закінчив Київський політех, захистив кандидатську і докторську, вступив в КПРС.

Під час Другої світової працював інженером на заводі "Красное Сормово" в Горькому, через десять років обійняв посаду директора Інституту електрозварювання.

Дружина вченого Ольга була інженером Інституту механіки НАНУ, в шлюбі прожили 65 років, дочка Євгенія займалася там же клітинної біологією і генетикою. Обидві вже померли.

Все життя Борис Патон займався наукою. Наприклад, саме завдяки розробкам Бориса Патона був проведений перший експеримент зварювання в космосі. Він зробив величезний внесок в розробку ракети Н1, яка призначалася для освоєння Місяця.

Він є автором ідеї та одним з розробників методу електрозварювання м'яких тканин. Завдяки цьому вдалося досягти скорочення тривалості операцій, зниження ймовірності післяопераційних ускладнень і втрати крові.

борис патон

Цікаві факти про Бориса Патона:

  • Одного разу в середній школі Борис Патон отримав 9 двійок за семестр.
  • Не отримав червоний диплом тому що не зміг скласти іспит з філософії (про марксизм-ленінізм). Спочатку йому поставили "незадовільно", і як не зубрив на канікулах граніт марксизму-ленінізму нещасний студент, перескласти він зміг тільки на "добре".
  • Коли він захищав дипломну роботу, почалося бомбардування міста. Але диплом Патон все одно захистив в цей день і на "відмінно".
  • Після операції на стегні в 1995 році, дізнавшись, що кістку хірурги різали механічною пилкою, Патон зібрав команду, яка взялася за розробку лазерних методик.
  • За активного сприяння Бориса Патона було побудовано масив "Академмістечко" в Києві.
  • Його гасло: "Треба отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя! А якщо ти тільки ниєш і скиглиш, то нічого доброго не буде"
  • Народження Патона день у день збігається з днем створення Академії наук України. Їй сьогодні також виповняється сто років.
  • В 2014 році 96-річний Патон завів собі сторінку у Фейсбуці.
  • Секретом свого довголіття академік називав невтомну працю. Над своїми новими ідеями він працював по 12 годин на день

борис патон

7 яскравих висловів науковця

  1. За незалежної України на кожну гривню державної підтримки інновацій Інститут електрозварювання повернув до держбюджету понад 4 грн.
  2. Здоров'я людини важливіше, навіть за зварювання в космосі.
  3. Чого я навчився у свого батька? Того, що попереду має бути робота й інтерес до роботи, а не до набивання своїх кишень дзвінкими монетами. Людина повинна любити свою справу й віддаватися їй.
  4. Секрет довголіття: регулярні робочі навантаження, заняття фізкультурою, спортом і здоровий спосіб життя.
  5. Анексію Криму я сприйняв з болем і як громадянин, і як вчений, адже наша країна позбулася однієї з найважливіших частин своєї території. У той же час постраждала і наша Академія, оскільки в Криму є ряд важливих академічних організацій, які плідно працювали.
  6. Релігійні уявлення полягають у тому, що світ утворено надприродною божественною силою. Паралельне співіснування цих світоглядів, на мою думку, було та є невід'ємним і важливим чинником розвитку цивілізації. Головне тут — запобігати проявам так званого войовничого атеїзму та клерикалізму. Кожна людина має право на власний вільний вибір.
  7. Якщо у тебе зорова пам'ять хороша, значить, навіть при написанні шпаргалки запам'ятовуєш матеріал. Корисна річ, скажу я вам. Тільки на іспиті її діставати не потрібно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: