fbpx
Сьогодні
11:31 26 Лип 2020

Створення сепаратистського проекту на Донбасі тривало десятиліттями, - дослідження

Центр політичних студій "Доктрина" презентував аналітичну записку "Конструювання політичної ідентичності на окупованих територіях Донбасу з боку РФ та її проксі-структур". На думку авторів дослідження, конструювання альтернативної ідентичності для створення проекту "ДНР" почалося ще у 1990-х роках.

Тоді ж було створено прапор, який згодом почали використовувати як прапор організацій "Донецька республіка" та "Донбасская Русь" у 2000-х роках. На початку він означав прапор УРСР, до якого згодом у доповненому вигляді він став прапором квазідержавного утворення "ДНР" в 2014 році.

днр

Акція у Донецьку 1998 року з використанням прапорів, що невдовзі будуть символізувати т.зв. "ДНР"

Загалом, автори дослідження окреслили міфотворчість і конструювання наративів як один з ключових факторів у конфлікті за Донбас. Як зазначив під час презентації аналітичної записки директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко, велику роль у сприйнятті інформації під час ескалації конфлікту в 2014 році зіграв фільтр "ми-вони", створюваний з точки зору ідентичності. Адже саме витворення специфічної форми ідентичності підкріпило споживання інформації для жителів Донбасу з російського боку і завадило Україні попередити їх участь в антидержавних акціях.

У той же час, за висловом голови Центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божка, робота з усвідомлення складових синтетичної ідентичності створюваної окупантами для Донбасу лише почалася в Україні, однак вона необхідна вже зараз, аби мати успішні результати реінтеграції через роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: