fbpx
Сьогодні
10:05 25 Лип 2020

ЦВК назвала 4 важливі особливості місцевих виборів

Особливістю майбутніх місцевих виборів стане те, що вони відбудуться на новій територіальній основі та за новим виборчим законодавством.

Про це повідомляє член ЦВК Сергій Постивій, передає пресслужба комісії.

У ЦВК виділили чотири особливості виборів, які відбудуться 25 жовтня:

  • вибори будуть організовуватися на новій територіальній основі;
  • у рік проведення чергових місцевих виборів будуть проведені перші місцеві вибори до тергромад, які призначаються і проводяться разом із черговими;
  • вибори депутатів місцевих рад будуть організовуватися і проводитися за новими виборчими системами;
  • місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти – серед кожних п'яти кандидатів у списку має бути не менше двох жінок. Без дотримання квот можуть відмовити кандидатам всього списку.

ЦВК нагадує, що нові виборчі системи будуть використовуватися в залежності від кількості виборців у тергромаді.

Депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців в 10000) обиратимуть за мажоритарною системою щодо більшості у багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади.

У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Депутатів Верховної ради АРК, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 000 і більше) обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідної Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, селі, селищі згідно адміністративно-територіального устрою або території міської, сільської, селищної територіальної громади.

Також за новими правилами впроваджується нова система висунення кандидатів в депутати – єдиного і територіальних виборчих списків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: