fbpx
Сьогодні
10:08 21 Лип 2020

Заступник міністра охорони здоров’я Іващенко займався медзакупівлями в МОЗ при Богатирьовій, - Bihus.Info

Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко займався медичними закупівлями при президенті-втікачеві України Вікторі Януковичі, йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти нагадали, що в 2013 році в Міністерстві охорони здоров'я створили тендерний комітет з держзакупівель. МОЗ тоді очолювала Раїса Богатирьова, а її заступник Роман Богачов став головою комітету з держзакупівель. У команді Богачова був також Іващенко (за його словами, він працював позаштатним помічником). Цей період не вказано в його офіційній біографії на сайті МОЗ.

За словами самого Іващенка, в Міністерстві охорони здоров'я він займався закупівлями ліків проти раку, ВІЛ та туберкульозу. Журналісти заявили, що після звільнення і втечі Богатирьової стало відомо, що саме на цих напрямках вартість ліків була завищена в десятки разів.

«Найбільш корумпованою виявилася онкологія. Був такий випадок, коли препарат для лікування крові коштував у 67 разів дешевше завдяки міжнародним організаціям, ніж він був до цих закупівель. Препарат від туберкульозу в 2013 році Міністерство купувало за $6,36, а уже міжнародні організації за $1,94 – в нас в 3,5 рази різниця», – розповіла депутатка "Голосу" Ольга Стефанишина.

Також в розслідуванні сказано, що Іващенко працював комерційним директором фармацевтичного дилера Лінк-Медитал, який закуповує медичні препарати за кордоном. Європейську «прокладку» фірми, угорську компанію Immedex Europe, очолює сестра власника Лінк-Медитал. У Bihus.Info стверджують, що Лінк-Медитал роками «перекачував» в Immedex «мільйони гривень переплат за ліки для українських лікарень».

Іващенко спростував будь-які відносини з угорською компанією.

Також журналісти дізналися про зустрічі власника Лінк-Медитал Олексія Баришевського з Іващенком і про те, що Баришевський незадовго до призначення Іващенка щодня їздив до Міністерства охорони здоров'я України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: