fbpx
Сьогодні
18:30 11 Лип 2020

Глава ЦВК назвав складнощі місцевих виборів

Фото unian

На сьогодні ЦВК не може розпочати повноцінну підготовку виборчої кампанії.

Про це заявив голова ЦВК Олег Діденко, пише ZN.UA.

«На сьогодні ЦВК не може розпочати повноцінну підготовку кампанії через два ключових чинники — фінансовий і законодавчий. Що стосується фінансів, то, наскільки мені відомо, в парламентському комітеті з питань бюджету розглянули законопроєкт, який передбачає повернення коштів на підготовку організації та проведення чергових місцевих виборів.

Його рекомендовано для прийняття парламентом у цілому, і ми сподіваємося, що він це зробить 14-го числа, й ЦВК отримає можливість перерозподілити для територіальних виборчих комісій два мільярди з гаком, необхідні для нормального забезпечення виборчого процесу. Питання забезпечення безпеки виборців під час голосування в умовах карантину — на сьогодні теж відкрите.

На мою думку, гроші на фінансування відповідних заходів для захисту виборців та членів комісій логічно виділити зі спецфонду, який створювався в рамках державного бюджету саме для боротьби з епідемією. Виборче законодавство не передбачає використання коштів на ці потреби", — каже Діденко.

Що стосується законодавчого чинника — то тут є достатньо ризиків, про які комісія висловлювалася публічно ще у квітні. Проте парламентарії досі працюють над адміністративно-територіальною реформою, а також над змінами до Виборчого кодексу.

Очікується, що частина районів будуть досить великими й міститимуть по 700 і більше виборчих дільниць. Районна ТВК ніколи раніше не зіштовхувалася з таким обсягом завдань та навантаженням. А вона муситиме сформувати там дільничні комісії і потім прийняти протоколи про результати виборів до обласних рад.

"Як на мене, це непосильна ноша для районної ТВК. Та вона, чесно кажучи, і для ЦВК, з великим секретаріатом і штатом підготовлених фахівців, доволі складна. Як із цим упораються районні комісії, я, коли чесно, важко собі уявляю", – каже Діденко.

"Насправді, – продовжує Діденко, – таких виборів — на новій адміністративно-територіальній основі, з новим Виборчим кодексом та з новою виборчою системою — Україна ще не проводила. І без урахування часового чинника очікується складний виборчий процес в організаційному плані, а коли багато концептуальних питань ще висять у повітрі, то прогнозувати щось, взагалі, складно, а готуватися в нормальному режимі — неможливо. Багато організаційних речей, які б могли значно допомогти в організації та проведенні місцевих виборів, ми вже об'єктивно через відсутність фінансів не встигнемо зробити. Передусім — створити регіональні й територіальні представництва ЦВК, а також розгорнути інформаційно-аналітичну систему «МІСЦЕВІ ВИБОРИ» на рівень територіальних виборчих комісій».

У Раді зареєстрували проект постанови про дату проведення місцевих виборів.

Раніше у "Слузі народу" назвали критерії відбору кандидатів на місцеві вибори.

Стало відомо, як виглядатиме бюлетень на виборах восени.

Нагадаємо, Разумков і Арахамія спрогнозували ймовірність скасування місцевих виборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: