fbpx
Сьогодні
17:52 11 Тра 2020

Рябошапка заявив, що реформа прокуратури згортається

Колишній очільник Офісу Генерального прокурора Руслан Рябошапка прокоментував зміни до відбору керівників прокуратури. На його думку, нова Генпрокурорка Ірина Венедіктова отримала в такий спосіб безпосередній вплив на призначення керівництва прокуратури, що нібито означає згортання реформи.

Про це Рябошапка розповів у коментарі «Слідству.Інфо».

Як днями стало відомо, 15 квітня Ірина Венедіктова запровадила новий порядок атестації людей на керівні посади в органи прокуратури. Призначенням кандидатів на посаду відтоді займається комісія з 7 осіб, четверо з яких – працівники прокуратури, троє – представники вишів, міжнародних неурядових організацій та дипломатичних місій. Рішення в цій комісії приймаються простою більшістю, тобто голосів самих лише прокурорів тепер достатньо.

Це видозміна системи, яку в межах реформи прокуратури наприкінці минулого року запровадив ексгенпрокурор Руслан Рябошапка. Тоді атестаційна комісія складалась із шести осіб, де представників прокуратури було двоє чи троє, а представників вишів, НУО та диппредставництв – відповідно четверо або троє. Рішення приймалось чотирма голосами – тобто, самих лише представників прокуратури ніколи не було достатньо. Це нібито мало б забезпечувати незаангажованість і змагальність процесу.

На думку Руслана Рябошапки, ці зміни означають початок згортання реформи. «Усе зроблено тільки для того, щоб легалізувати волю Генерального прокурора, — сказав він у коментарі «Слідству.Інфо». — Рішення, фактично, Венедіктова приймає сама: чотири прокурори, які входять у цю комісію, навряд чи насміляться їй заперечувати. Вони просто схвалять те рішення, яке вона сама прийме».

Ексгенпрокурор запевняє, що за його керівництва відомством процес атестації був змагальним. «Комісія призначала далеко не всіх, кого я пропонував, наприклад, на ці посади, — каже він. — Механізм гарантував, що ми не будемо щось хімічити й намагатись надурити наших зовнішніх спостерігачів».

Наслідки, за словами Рябошапки, вже відчутні. В останні тижні було призначено кількох людей які, на його думку, мають сумнівну репутацію. Одним із таких він назвав новопризначеного виконувача обов'язків прокурора Києва Романа Говду. «І ще декілька призначень було зроблено. Ми не бачили на сайті Офісу інформацію про призначення цих людей. Що теж, в принципі, викликає запитання: чому Офіс намагається приховати ось такі призначення й чому їх зроблено в такий спосіб? — питає він, — Це яскравий сигнал, що реформа починає згортатися».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: