fbpx
Сьогодні
15:43 01 Лют 2020

Грету Тунберг вдруге висунули на Нобелівську премію миру

Фото Reuters

17-річну экоактивистка зі Швеції Грета Тунберг, яку журнал Time назвав людиною 2019 року, вдруге номінувана на Нобелівську премію миру.

З ініціативою виступили два шведських депутата Йенс Пагорб і Хокан Свеннелинг з Лівої партії, повідомляє AFP.

"Грета Тунберг — кліматичний активіст, і головна причина, чому вона заслуговує Нобелівської премії світу, полягає у тому, що, незважаючи на свій юний вік, вона наполегливо працювала над тим, щоб змусити політиків звернути увагу на кліматичну кризу. Кліматична криза породить нові конфлікти і, в кінцевому підсумку, війну. Тому дії по скороченню наших викидів і дотримання Паризького угоди також є актом встановлення миру", — стверджують шведські законодавці.

За їх словами, без Грети і заснованого нею руху Fridays for Future ("П'ятниці заради майбутнього") проблема клімату не стояла б так гостро на сьогоднішньому порядку денному.

Кандидатури на Нобелівську премію миру мають бути подані до 1 лютого, а зробити це можуть тисячі людей, в тому числі колишні лауреати, деякі професори університетів, законодавці і міністри урядів по всьому світу, а також нинішні і колишні члени Норвезького Нобелівського комітету. Грету Тунберг вже номінували в минулому році, але лауреатом став прем'єр-міністр Ефіопії Абий Ахмед Алі за його зусилля з врегулювання тривалого конфлікту з сусідньою Еритреєю.

За останній рік 17-річна шведка Грета Тунберг здобула широку популярність. Її запрошували виступити в міжнародних організаціях, зокрема в ООН. Вона активно виступає на захист довкілля і закликає до негайних рішучих дій для боротьби зі змінами клімату.

У вересні 2019 року вона виступила в ООН, звинувативши лідерів країн світу в тому, що вони, не вживаючи заходів щодо захисту клімату, "вкрали" в неї "мрії та дитинство".

Активістка відмовляється літати літаками, аргументуючи це занадто великою кількістю шкідливих викидів в атмосферу. Через це на різні великі заходи в інші країни світу вона вирушає або поїздом, або морськими суднами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: