fbpx
Сьогодні
16:52 06 Січ 2020

У Києві зникли перші в місті електричні ліхтарі 1890-х років: реакція соцмереж

Із ботанічного саду імені Фоміна у Києві "втекли" антикварні ліхтарі, які датуються 90-ми роками ХХ століття і були яскравою ілюстрацією історії столиці, адже це перші електричні ліхтарі, встановлені у місті.

На місці ліхтарів з більш як столітньою історією встановили дешеві стовпи, пофарбовані у зелений колір, на які навіть глянути соромно.

Зникнення помітив журналіст видання Хмарочос Володимир Хенгістов.

"З'ясувалося, що комунальники погосподарювали і в ботсаду імені Фоміна. Після реконструкції звідти зникли перші в Києві електричні ліхтарі, які ще на початку 1890-х років встановлювала фірма "Савицький і Страус". На їх місці з'явилися ось такі зелені стовпи. КП "Кіївміськсвітло", Київська міська державна адміністрація – КМДА, сподіваюся, ви утилізували весь цей історичний мотлох?", – пише він.

У коментарі НВ він зазначив, що Савицький і Страус були першою компанією, яка почала встановлювати в Києві електричне освітлення.

"Це ліхтарі «першої хвилі», коли Київ почали обладнувати електричними ліхтарями, прекрасний зразок міського середовища кінця XIX століття. На жаль, нинішні комунальні підприємства, що відповідають за київські вулиці, абсолютно не розуміють цінності таких об'єктів. У Лондоні, наприклад, зберегли півтори тисячі газових ліхтарів — і ніхто не вважає правильним замінювати їх на типові сучасні аналоги.

А ще більша проблема, що в такій поведінці комунальних служб не бачить нічого поганого і сама верхівка КМДА. Ніхто не стежить не тільки за історичними будівлями, а й за збереженням самого історичного середовища міста. Ніхто нічого ні з ким не погоджує, все вирішується на рівні виконробів або малоосвічених начальників", — зазначив Хенгістов.

Розлючені кияни не добирають гнівних епітетів на адресу влади у коментарях.

перші в місті електричні ліхтарі 1890-х років компанії Савицький і Страус

перші в місті електричні ліхтарі 1890-х років компанії Савицький і Страус

Вони переконані – ліхтарі, які, до того ж, окрім історичної несуть ще й чималу матеріальну цінність, "переїхали на дачу" до когось із чиновників КМДА.

Раніше невдоволення громадськості також викликав подібний випадок у Маріїнському парку. Тоді на заміну ліхтарних стовпів витратили понад 18 мільйонів гривень.

Тоді у Київміськсвітло повідомили, що ліхтарі були в аварійному стані, а проєкт пройшов державну експертизу.

⭕️ФОТО ЗВІТ АВАРІЙНИХ ОПОР З МАРІЇНСЬКОГО ПАРКУ ▶️Дані опори знаходяться на території комунального підприємства….

Posted by КП "Київміськсвітло" on Saturday, January 4, 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: