fbpx
Сьогодні
10:58 02 Січ 2020

Представники родин Героїв Небесної сотні вимагають замінити прокурорів у справі ексберкутівців

Представники родин Героїв Небесної сотні вимагають замінити склад прокурорів у справі колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут", яких обвинувачують у розстрілах на Інститутській у Києві у 2014 році.

Про це повідомила адвокатка родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська у Facebook.

За її словами, відповідне звернення до Генеральної прокуратури України направили представники родин потерпілих.

"Прокурорів, які належним чином представляли обвинувачення у справі всі ці роки — Алексей Донской, Ігор Земсков, Яніс Симонов і решту групи, які не ходили в суд, але також здійснювали важливу роботу щодо підготовки до судових засідань, збору доказів, тощо, викинули зі справи й замінили на маріонеточних прокурорів", — нагадала Закревська.

Вона наголосила, що 2 січня 2020 року мають проходити співбесіди, на яких будуть затверджувати на адміністративні посади як прокурорів з минулої групи прокурорів, яких виключили зі справи, так і представників нової групи прокурорів.

"Ми маємо обґрунтовані побоювання, що повністю законна і обґрунтована позиція прокурорів Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова у цій справі і відмова виконувати незаконні позапроцесуальні вказівки Генерального прокурора стане підставою для переслідувань зазначених прокурорів, для помсти їм з боку керівництва Генеральної прокуратури, які є одночасно і членами комісії, що буде затверджувати на посаді — тобто очевидно мають конфлікт інтересів", — йдеться у зверненні представників потерпілих.

Такою помстою може стати, наприклад, незатвердження на адміністративній посаді, позбавлення премій, притягнення до дисциплінарної відповідальності тощо.

Саме тому представники родин Героїв Небесної сотні просять комісію з добору керівного складу органів прокуратури затвердити на адміністративних посадах виключених зі справи прокурорів Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова.

Також вони вимагають не затверджувати прокурора з нової групи Сергія Куцого на посаду начальника другого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв'язку із масовими протестами 2013 – 2014 роках.

Крім того, представники потерпілих вимагають, щоб генпрокурор Руслан Рябошапка і його заступник Віктор Трепак повернули повний склад групи прокурорів у кримінальному провадженні щодо "ексберкутівців". А групу нових прокурорів — Олександра Шевеленка, Сергія Куцого та Дениса Суботіна — просять відсторонити від участі у кримінальних провадженнях у справах Майдану і перевести із Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини на Майдані.

Ще однією вимогою є звільнення з посади керівника цього Віктора Мисяка й проведення відкритого конкурсу на цю посаду.

Раніше Зеленський відповів на критику щодо обміну екс-беркутівців.

Зазначимо, що ЄС висловив офіційну позицію щодо обміну екс-беркутівців.

Нагадаємо, що звільнені в суботу п'ятеро ексберкутівців брали участь у великому обміні полоненими між Україною та Росією.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: